(FOTO) Počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Vijesti 02. apr 202412:56 0 komentara
F.Z. / N1

Počela je u Sarajevu sjednica Predstavničkom doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Na dnevni red su uvrstili Prijedlog zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH. Na dnevnom je i Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu iako je ponovo dobio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije, koja je održana neposredno prije sjednice.

Postavljanjem poslaničkih pitanja na koja članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine trebaju odgovoriti odmah, usmeno, počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH,

F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1
F.Z. / N1

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma državnog parlamenta danas, po drugi put, nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe prijedloga ovog zakona.

Predloženim zakonom se uređuje organizacija, nadležnost, javnost rada, finansiranje i sva druga pitanja u vezi sa osnivanjem i funkcionisanjem vrhovnog suda BiH kao najvišeg kasacionog suda u BiH, koji osigurava dosljedno tumačenje prava na teritoriji cijele BiH.

Predlagač zakona Denis Zvizdić je ranije kazao da je više razloga zašto smatra da je ovaj zakon potreban, a potreba uspostave vrhovnog suda je jasno definisana i u Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Između ostalog, na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog odluke o imenovanju Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH, kao i više različitih izvještaja, te nekoliko poslaničkih inicijativa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!