Goraždanin istrčao polumaraton na balkonu, privukao pažnju i policije i komšija

Vijesti 09. jul 202221:06 3 komentara
N1

Emir Hastor iz Goražda je prvak Bosne i Hercegovine u disciplinama maraton i polumaraton. Član je Atletskog kluba Goražde a već se priprema za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu koje su na programu 2024. godine. Rezultati su tu, ali para nema.

490 godina prije Nove ere, grčki vojnik Filipides trčao je od grada Maratona do Atine, kako bi javio da su Perzijanci poraženi u Maratonskoj bici a nakon toga je izdahnuo. Od tada do danas, jedan od najvećih izazova za čovjeka je
istrčati maraton – trku od 42 kilometra. U Goražde smo stigli upoznati čovjeka kojem je to već rutina, našeg najboljeg maratonca Emira Hastora.

Državni je prvak BiH u polumaratonu i maratonu. Samo prošle godine, na 30 utrka je osvojio čak 28 medalja.

“Prva utrka mi je bila u Sarajevu, na 5 km. Moram napomenuti da sam došao u šorcu Real Madrida, nekim običnim tenama i nekoj običnoj majici. Pored mene su bili ljudi koji su na sebi imali opreme na sebi sigurno dvije do tri hiljade maraka”, prisjeća se Hastor.

Emir trči na atletskoj stazi u kojoj se još uvijek nalaze tragovi granata. Uslovi su loši, ali ga ne sprječavaju da diže granice svojih ciljeva ali i rezultata.

“Mjesečno, između 450 km i 500 km u prosjeku trčim. Dnevno se trenira od četiri do šest sati. Za vrhunske rezultate morate imati i ostale uslove. Od teretana i atletske staze na kojoj radite dionice i veći dio treninga svojih i ishrane. Ova staza je izgrađena ‘79. godina i ona je u katastrofalnom stanju”, pokazuje nam maratonac.

Da ga ništa ne može spriječiti, Emir je dokazao prije dvije godine, kada je tokom lockdowna istrčao polumaraton od na svom balkonu. Za to mu je trebao jedan sat, 36 minuta i 59 sekundi, što je rezultat o kojem mnogi trkači mogu maštati i na pravoj stazi.

“Balkon je dug osam metara. Pretrčao sam 21km i 97m, što je 2813 puta tamo-vamo, tamo-vamo. Negdje na 14. kilometru, policijska patrola je prolazila ispred kuće i oni su se zaustavili i ono, čudno me gledali, šta ovaj radi… Komšije su izlazile na svoje balkone i pitale ‘Je l’ gotov trening taj?'”, priča Hastor ekipi N1.

Emirov naredni cilj su Olimpijske igre u Parizu 2024. Rezultatom vjeruje da može konkurisati za olimpijsku normu, ali mu nedostaje novac. Njegovi sugrađani su pokrenuli kampanju “Podržimo Emirov olimpijski san”. Potrebna su velika sredstva a Emir se trenutno bori i za osnovne stvari.

U ostvarenju Emirovog olimpijskog sna možete učestvovati i vi. Kako – saznajte kroz priču Vladimira Čolakovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare