Građani zabrinuti: Kako je osuđeni pedofil uspio pobjeći kroz prozor suda, ko će za to odgovarati?

Vijesti 08. nov 202318:49 1 komentar

Više od 24 sata policija u Banjaluci bez uspjeha traga za odbjeglim presuđenim pedofilom. Ivica Mišković iz Kaknja pobjegao je iz Suda. Raspisana je međunarodna potjernica.

Po scenariju za koji se pretpostavljalo da se dešava samo na filmovima, Ivica Mišković osuđeni pedofil pobjegao je kroz prozor Osnovnog suda u Banjaluci iz prostorije za zadržavanje u kojoj ga je obezbjeđivala samo jedna policijska službenica koju je odgurnuo.

“I dalje su u potrazi, kako pripadnici Sudske policije, tako i pripadnici MUP-a”, kaže Željko Dragojević, direktor sudske policije RS.

Zašto mjere nisu bile oštrije i kako je osuđenik za višestruko seksualno zlostavljanje devetogodišnjakinje ostao sam u prostoriji suda, sa samo jednom policijskom službenicom, pitanje je na koje bi odgovor trebao dati Inspektorat Sudske policije Republike Srpske.

“Evidentno da ima određenih propusta, ali te propuste ćemo prije svega materijalno da prikupimo i da donesemo odluku o eventualnoj suspenziji tih radnika”, kaže Željko Dragojević, direktor sudske policije RS.

Pobjego u Srbiju?

Dok brojna pitanja čekaju odgovor, vodi se i potraga za bjeguncem. Na društvenim mrežama šire se njegove fotografije kao i informacija da je već u Srbiji. Granična policija o svemu je također obaviještena, a na terenu su osim pripadnika Sudske policije, i policajci Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Onog časa kad je iskočio kroz prozor i pobjegao uključili smo se i mi sa aspekta naše potražne djelatnosti. Tražimo ga, intenzivno ga tražimo mislim da će to biti riješeno, ja se nadam da će biti i javnost će biti obaviještena”, rekao je Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova RS.

Građani, očekivano zabrinuti za bezbjednost.

“Pa, sve je do nadležnih. Oni imaju odgovornost za to. Građani imaju strah”, govore.

“Pa kako da ne, pogotovo zbog djece, to me stvarno brine, kako me neće brinuti?”, bilo je još odgovora.

“Naravno da me brine, ali baš smiješno da iz suda pobjegne, mislim to nešto nije u redu”, navodi drugi građanin.

A na pitanje da li nešto nije bilo u redu sa aspekta bezbjednosti iz Osnovnog suda ne odgovaraju i upućuju na Sudsku policiju.

“Iz biografije se vidi da se radi o slučaju recidivizma, dakle povratnika u izvršenju krivičnih djela, što znači da su morale biti povišene mjere oko njegovog obezbjeđenja”, rekao je Duško Vejnović, profesor na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci.

U trenutku bijega Mišković sa sobom nije imao lične dokumente niti novac, pa se pretpostavlja da je mogao pobjeći daleko samo ukoliko je imao pomoćnika. Policija je još juče, navodno, prvo češljala adrese na kojima je ranije bio.

Banjaluka je inače dobro poznata Ivici Miškoviću on se nakon što je optužnica podignuta protiv njega 2021. jedno vrijeme krio u gradu na Vrbasu, nezvanično upravo u prostorijama nekadašnje građevinske škole u Banjaluci zajedno sa migrantima. Tu su pronađene stvari koje su mu pripadale”.

Ranije je Mišković bio u bijegu od policije oko godinu dana, a na osnovu međunarodne potjernice uhapšen je prošle godine u Njemačkoj gdje je devedesetih takođe sumnjičen za seksualne i krvne delikte. Za sve se saznalo nakon što je majka devetogodišnje djevojčice koja je inače kćerka njegovog pastorka, pedofila uhvatila na djelu, što je otkrila u svojoj ispovijesti za zagrebačku Novu televiziju.

“Vrat joj je bio crven, brada joj se tresla i dijete je meni reklo da mi nešto mora reći. Da ju je tjerao da ona njega dira. Držao njenu ruku na svom polnom organu. Skidao je sebe, skidao je nju. Ja sam je pitala je li se to dogodilo tada ili još koji put. Rekla je da se događa svaki put kad je odvede”, rekla je.

Bilo još slučajeva

To, međutim, nije bio prvi i jedini slučaj zlostavljanja maloljetnika od strane Miškovića. Sumnjiči se za silovanje 12-godišnjeg dječaka u Kaknju, a u istoj emisiji njegova rođaka otkrila je kako ga je zatekla da se samozadovoljava pored maloljetnih nećakinja koje su u tom trenutku spavale.

“On je uvijek, uvijek odvlačio tu djecu u kuću, čak šta više neko vrijeme je imao u centru grada svoj stančić, čak i tamo su ga iks puta vidjeli da izlazi iz stana sa djecom, romskom djecom”, rekla je rođaka.

Uprkos brojnim optužbama i svjedočenjima, Mišković je za sada osuđen samo za višestruko zlostavljanje devetogodišnje unuke i to na četiri godine zatvora i uprkos tome i dalje izmiče pravdi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare