Gradonačelnica Sarajeva za N1 o plamenu na Vracama: Imamo rješenje

Vijesti 18. jul 202310:01 0 komentara
F.Z./N1

Nakon što je prethodni ministar komunalne privrede Kantona Sarajevo raskinuo ugovor o distribuciji plina za spomenik na Vracama, uslijedile su brojne kritike i mišljenja. Također, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić za N1 je potvrdila da o ovome spomeniku niko ne vodi računa niti je nadležan za njega.

Antifašizam i tekovine koje on nosi baštinimo i danas s tim da na djelima se nismo pokazali. To pokazuje primjer Spomen parka Vraca onima koji su izgubili živote u toj borbi. Plamen koji je tamo gorio isključen je zbog enormnih troškova a resorni kantonalni ministar Almir Bečarević je ranije za N1 kazao da je taj plamen godišnje koštao više od 130 hiljada KM i da za njega u budžetu nema para.

Bečarević za N1 o “rekonstrukciji” Vlade KS i najavama o povećanju cijene vode

U cijelu priču uključila se i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je kazala da je pronađeno rješenje:

“Došli smo do zaključka da je moguće gorionik zamijeniti, i da će troškovi biti ne 130.000 nego 36.000 KM godišnje. Toliki su troškovi za održavanje plamena Vječne vatre. Poslala sam zahtjev nadležnim institucijama za saglasnosti, i čim ih dobijemo, krećemo u radove. Načelnicima i nadležnom ministarstvu poslala sam prijedlog da podijelimo troskove plina kada vatra bude ponovo upaljena”, kazala je Karić.

Ona je za N1 potvrdila da za ovaj park niko nije nadležan baš kao što je to jučer rekao ministar Bečarević.

“Trenutno niko ne upravlja parkom, Grad Sarajevo godisnje učestvuje u košenju i održavanju parka, ali to nije dovoljno. Smatram da je Fond memorijala Kantona Sarajevo institucija koja je najpozvanija da preuzme brigu oko spomen parka”, objasnila je za N1 gradonačelnica Karić.

Ekipa N1 jučer je bila na ovome lokalitetu i uvjerila se da briga o ovome spomeniku ne postoji jer je pun smeća i išaran grafitima.

Građani o gašenju plamena na Vracama: Daleko smo od svega što je ljudsko

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!