Gradonačelnik Istočnog Sarajeva: Ne bih se ponašao kao Dodik, osuđujem potez Prodanovića

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić osudio je potez kolege iz SNSD-a, načelnika Opštine Bratunac Lazara Prodanovića, koji se sastao sa američkim ambasadorom Michalom Murphyjem suprotno odluci Vlade entiteta Republika Srpska da se prekinu kontakti sa američkim i britanskim ambasadorima.

“Osuđujem ga”, kazao je kratko Ćosić za N1 odbijajući isto učiniti i za potez direktora SIPA-e Darke Ćuluma, koji je uručio zlatni reljefni simbol ove policijske agencije Ambasadi SAD-a.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva je pravdajući odluku entitetske vlade ocijenio kako pojedini ambasadori “često prelaze granice u svome ponašanju”, te da oni vode “hibridni rat” protiv RS-a.

Ćosić je u emisiji Dan uživo komentarisao česta vrijeđanja stranih zvaničnika u istupima Milorada Dodika zaključivši da se on “ne bi tako ponašao”, ali i da su izjave predsjednika SNSD-a reakcija na “neopravdan pritisak” koji trpi.

Kako komentarišete navode da se protiv Republike Srpske vodi hibridni rat?

Činjenica jeste da u cijeloj Bosni i Hercegovini ambasadori, pogotovo oni zapadnih zemalja, igraju značajnu ulogu, ali često prelaze granice u svome ponašanju. Posebno to radi američka ambasada prema RS-u. Jedan moj prijatelj radi u osiguranju u ambasadi u Centralno Afričkoj Republici i on kaže da se tamo ambasadori ponašaju kao u Bosni i Hercegovini dobili bi rok da za 24 sata napuste zemlju. Mi smo srce Evrope i srce demokratije i dozvoliti da se ovako pojedini ambasadori ponašaju – kako to da se definiše nego kao hibridni rat? Iz ambasada je išao stav da se uskraćuju međunarodni projekti prem RS-u. Kako to da drugačije okarakterišemo nego kao hibridni rat? Meni je žao lično što se BiH dovela u takvo stanje da gubi novac, ali optuživati samo jednu stranu može se okarakterisati kao loš potez.

Opozicija u RS-u vas optužuje da potezi stranaca idu na korist SNSD-a?

Problem je što opozicija ne shvata šta je naš narod. Problem je što i u Federaciji političari vole da budu servilni, ali ako bi pitali ljude na ulici oni bi bili protiv toga.

Kako komentarišete što pojedini zvaničnici SNSD-a, posebno predsjednik stranke Milorad Dodik, vrijeđeju strane zvaničnike?

Dodik je specifičan političar, on ima puni legitimitet iz naroda i on nosi teret takvih izjava. Ja se ne bih tako ponašao i zato nisam tu, na mjestu predsjednika Republike Srpske. Sve zavisi koja reakcija dobija kontrareakciju. Mislim da je pritisak na Dodika mnogo neopravdan i kao rezultat imate to ponašanje koje odstupa od standardnog političkog diskursa.

Podržavate li ideju da se kriminalizuju razgovori sa amabasadorima Njemačke, Amerike i Velike Britanije?

Mislim da je to teško inkorporirati u pravni sistem jedne zemlje. Ali kako vi sebi dozovljavate pravo da se previše uplićete u politički sistme jedne zemlje, onda je sasvim logično da jedan dio te zemlje počne razmišljati da se pokrene jedna vrsta krivične odgovornosti za ovakvo ponašanje. Ne mogu se ja u kući jednog domaćina kao gost ponašati na način da mu dijelim lekcije.

Imate li kontakte sa američkim ili britanskim ambasadorima?

Imao sam poziv na jednu svečanost iz britanske ambasade i nisam bio u mogućnosti otići, ali zbog moga stava sam eliminisan iz svih poziva američke ambasade?

Lazar Prodanović (N1)

Osuđujte li ponašanje Lazar Prodanović, koji je nakon odluke Vlade RS-a da prekine kontakte sa američkim i britanskim ambasadorima, u svom kabinetu ugostio ambasadora Michale Murphyja? Također, i direktor SIPA-e Darko Ćulum je posebnu zahvalnost uputio Ambasadi SAD-a uručujući im zlatni reljefni simbol ove policijske agencije?

Profesionalci koji radi u policijskim agencijama treba da odstupaju od političkog života i političkog stava. To bi trebalo biti bez ikakvog uticaja i ne može se osuditi. Što se tiče Prodanović, mislim da se takav eksces nije trebao desiti.

Znači, osuđujte ga?

Osuđujem. Trebao je obavijestiti Vladu RS-a i da su oni dali saglasnost onda ga ne bi osuđivao. Ovdje se radi o stavu Vlade prema ponašanju pojedinačne, američke ambasade.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare