Grmuša: Vlast jača sud koji ne priznaje, prestati živjeti u političkoj Alisi u zemlji čuda

Vijesti 04. jul 202412:33 0 komentara
N1

"Nacrtom budžeta zajedničkih institucija Bosne i Hercegovine za 2024. godinu ne samo da je predviđena stavka za finansiranje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, nego je u odnosu na prethodnu godinu ta stavka i povećana za preko milion KM (konkretno: 1.124.000 KM), odnosno za preko 13% u odnosu na prethodnu budžetsku godin", naveo je pravnik i bivši potpredsjendik PDP-a Milko Grmuša.

Prozvao je predstavnike Republike Srpske da nisu na bilo koji način reformisali Ustavni sud BiH, “pogotovo ga nisu na bilo koji način blokirali, već su ga dodatno finansijski ojačali”.

“I budući da u tom Ustavnom sudu BiH više ne sjede Srbi, Republika Srpska praktično finansijski jača sudije koji u politički osjetljivim predmetima sude protiv interesa Srpske. Ako hoćete, povećavamo pare strancima protiv kojih se kao borimo. Kao što su dodatno finansijski ojačali i Sud BiH i Tužilaštvo BiH, te 90% ostalih zajedničkih institucija. Jedino razdruživanje koje je objektivno u toku jeste ono kojim se poreski obveznici Republike Srpske razdružuju od para u korist zajedničkih institucija BiH. To je fakt. Da zaista postoji namjera da oslabite BiH, onda ne biste davali više para njenim institucijama. To je jasno svakom zdravorazumskom čovjeku”, optužio je Grmuša.

Da je zaista postojala namjera ozbiljne reforme Ustavnog suda BiH, pripremio bi se prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH u kojem bi bilo jasno navedeno o čemu US BiH može da odlučuje, a o čemu ne može, kao i ostala proceduralna pitanja važna za zakonit i ustavan rad, napisao je na X nalogu.

Moglo se, dodaje, odugovlačiti sa usvajanjem budžeta sve dok ovaj zakon ne bude usvojen.

“Mislim, tako se te stvari rade. Treba prestati živjeti u političkoj Alisi u zemlji čuda. Tako stvari funkcionišu u cijelo svijetu: budžet je osnova svake vlasti, a snaga parlamenta leži u njegovoj funkciji da usvaja budžet. Ovo su lekcije na prvoj godini svakog fakulteta društvenog usmjerenja. Republika Srpska je trebala da poveže pitanje usvajanja Zakona o Ustavnom sudu BiH i usvajanja budžeta. Znate kad će strane sudije sigurno otići iz Ustavnog suda BiH: kad im godinama ne povećavate plate i kad dostignuti nivo njihovih naknada ubije inflacija. Da smo to počeli raditi pametno prije 15 godina, danas nijednog sudije ne bi bilo u US BiH. Ni stranog, ni domaćeg”, rekao je.

Politika RS godinama je, kako on kaže, očajno predvidiva i sastoji se od velike halabuke iza koje ne stoji realna sila.

“A realna sila su pare. Izašli iz zajedničkih institucija kad je Incko protivpravno nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH, malo galamili i vratili se u te institucije. Galamili da ne prihvataju Ustavni sud BiH, povećaju mu budžet. Galamili da neće na izbore po Šmitovim pisanijama, izađu na izbore”, naveo je MIlko Grmuša koji je zbog neslaganja sa vrhom PDP-a dao ostavku na sve stranačke funkcije.

Ipak je naglasio da ostaje na opozicionoj strani političke borbe, te da će pomoći svakom iskrenom pojedincu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!