Hasečić: Samo nenormalan čovjek poziva na klanje; Perić: Nema odgovornosti

Vijesti 22. feb 202114:51 > 14:56 5 komentara
N1

Trojica optuženih pripadnika Ravnogorskog pokreta Dušan Sladojević zvani “Krvce” i “Čiča”, Slavko Aleksići zvani “Vojvoda” i Risto Lečić, koji se terete za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine, izjasnili su se danas pred Sudom BiH da nisu krivi. Advokati tvrde da "nema odgovornosti", a podnosioci tužbe, žrtve koje su preživjele ratne strahote u Višegradu, kako se nadaju da će Sud BiH zabraniti rad ovog udruženja.

Zoran Perić, advokat prvooptuženog Dušana Sladojevića, kazao je nakon ročišta kako je “skup bio prijavljen, a udruženje registrovano, te da je sve rađeno u skladu s ciljevima udruženja”.

Na pitanje može li se to okarakteristati kao potpirivanje mržnje, kazao je “ne”.

“Ja govorim samo o skupu, to se radilo u skladu s ciljevima udruženja”, ponovio je.

Na konstataciju da su pjesme u kojima se izgovara “biće opet pakao i krvava Drina” i slične rečenice dokumentovane snimcima, kazao je da, “koliko je njemu poznato te riječi nisu izgovorene na skupu na koji je organizovan, da ne zna u kojem kontekstu je to izgovoreno te da zato treba pitati advokate drugih optuženika”.

“Kazne su drastične za ovakva djela, ali u ovom slučaju po meni nema odgovornosti”, poručio je.

Bakira Hasečić predsjednica Udruženje “Žena žrtva rata”, koje je podnijelo krivičnu prijavu protiv ovog udruženja, kazala je kako se to dešava godinama i da je bilo mnogo gorih situacija, ali da niko nikada to nije spriječop-

“Te 2019. godine ja sam se slučajno zadesila u svom Višegradu došla sam dva dana prije, ne znajući šta se dešava. Otišla sam da uzmem luk da posijem i naišla sma na grupu veliku, bili su civili i u uniformama. Žena mi je samo rekla, Bakira idi kući. To sam preživjela u svom krvavom Višegradu 1992. godine od silovanja, klanja, ubijanja. S moje terase koja je neposredno u blizini mosta Mehme-paše Sokolovića tekla je krvava Drina. U 21. vijeku pozivati na klanje, ubijanje, to može samo nenormalan čovjek. To radi sistem nevladine organizacije, a oni su ustvari četnici. Bit ću svjedok u ovom predmetu i nadam se da će Sud BiH spriječiti. Ovakvo djelovanje Ravnogorskog četničkog pokreta je ugrožavanje sigurnosti svih građana i nadam se da će ovo biti opomena da se nikada više ne ponovi na prostoru BiH”, kazala je Hasečić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare