Hoće li Amber Alert sistem biti uspostavljen u BiH?

Vijesti 22. okt 202321:37 0 komentara
N1

Sistem uzbunjivanja javnosti za nestalim djetetom još nije uspostavljen u BiH. Iako se stalno apelira na važnost i značaj ovog sistema, napredak izostaje.

Svake godine u Evropi nestane oko 250 hiljada djece. Mnogi od njih, nažalost, nikada ne budu pronađeni. Iako su brojke u našoj državi daleko manje, nestanak maloljetnika nije rijetkost. Makar se radilo i o jednom slučaju, dovoljno je za alarmiranje javnosti. Zbog čega se sve intenzivnije inicijative za uspostavljanje sistema Amber Alert.

“Sistem uzbunjivanja funkcioniše tako da u trenutku informacije o nestanku nekog djeteta ili otmici, zaustavljaju se svi mogući medijski programi, i informiše se javnost o toj situaciji. To se ne odnosi samo na radio, tv, internet, društvene mreže, nego i na cestovni i drumski saobraćaj, singalizaciju koja postoji na tim lokacijama”, pojasnila nam je aktivistica Anesa Vilić.

Ovakav sistem, pod nazivom Pronađi me, počinje se primjenjivati od 1. novembra u susjednoj Srbiji, u kojoj se na godišnjem nivou prijavi između 1300 i 1500 nestanaka djece. Osnivači ističu da je u zaštiti maloljetnika od otmice i trgovine, neophodno zajedničko djelovanje cijelog regiona.

“Da se dijete kada nestane u Beogradu traži i u Zagrebu, kada nestane u Skoplju mi treba da ga tražimo i u Ljubljani. Tek kada zaokružimo taj cijeli region, tek kada na taj način pokažemo da nam je stalo do svakog dijeteta, a ne da gledamo nacionalnu pripadnost, onda tek možemo reći da stalo nam je do djece. Apelujem da uradite sve što je do vas u BiH da sistem zaživi, jer prelazak iz zemlje u zemlje regiona je više nego lak, isto govorno područje, mislim da za kriminal i te vrste zločina nema granica”, naglasio je Igor Jurić, iz Fondacije ‘Tijana Jurić’.

No, u procesu uspostavljanja Amber Alerta, osim posjete SAD-u, za sada nema konkretnih pomaka u našoj državi.

Priču donosi Dragica Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!