Hoće li i ove godine biti proslavljen neustavni 9. januar?

Vijesti 04. jan 202319:15 0 komentara

S jedne strane već se najavljuje i lokacija obilježavanja 9. januara, kao i zvanice, s druge strane traži se poštivanje odluka Ustavnog suda BiH i reakcija visokog predstavnika.

Dana 9. januara 2022. godine, u Bnajaluci je proslavljen neustavni dan ovog entiteta. Različite poruke, negodovanje iz drugog entiteta, defile u glavnoj ulici.

Tada je neustavni Dan Republike Srpske proslavljen i u Istočnom Sarajevu gdje se zavijorila zastava duga 527 metara. Ove godine upravo ovdje bit će upriličena centralna svečanost. Najbučnije reakcije dolaze iz glavnog grada.

Naročito su uznemirene civilne žrtve proteklog rata. Samo 16 godina imala je Amerisa Ahmetović kada je teško ranjena. Najava da će nedaleko od Sarajevo biti proslava – čini je ogorčenom.

“Mi sad ponovo proživljavamo sve ono sa početka 92’. Imamo strah za našu djecu, porodice… znamo šta smo proživjeli. Molimo Boga da se više ne ponovi 9. januar 1992.”, kazala je Amerisa Ahmetović, civilne žrtve rata “Svjetlost”.

Zbog toga traže od Visokog predstavnika da djeluje. A on je danas uputio pismo prvim ljudima Republike Srpske u kojem ih je upozorio da je proslava neustavna i da ne simbolizuje multietničnost.

“Radovan Karadžić i Ratko Mladić su osuđeni ratni zločinci i kreatori genocida. Stoga ih se naziva zločincima, a ne herojima. Tražim od svih javnih zvaničnika da to poštuju i okrenu se ka zajedničkoj budućnosti”, kazao je Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH.

A u Istočnom Sarajevu već se najavljuje 9. januar. Poster Ratka Mladića na zgradi Opštine – u prostorijama boračkog udruženja, tik do Kulturnog centra gdje se očekuje projekcija kontraverznog filma Borisa Malagurskog.

“Ako visoki predstavnik ne zaustavi ovu Dodikovu namjeru ima osnova da građani ove zemlje kojima je stalo do ustavnosti… da ga smatraju saučesnikom u destrukciji”, kazao je Sulejman Vranj, predsjednik Patriotske lige.

Svake godine kada se približava 9. januar podižu se tenzije u bh. društvu. Proslavlja se godinama bez obzira na odluku Ustavnog suda. Neki sada traže i postavljanje punktova na ulazima u Sarajevo taj dan:

“Tražimo od federalnog i kantonalnog MUP-a da se od 7. 8. i 9. 10. postave punktovi na ulazima u Sarajevo: od Pala, Trebevića, Dobrinje, Hrasnice i Lukavice – radi sprečavanja incidenata”, kaže Muhamed Švrakić.

“Događaj u Istočnom Sarajevu predstavlja sigurnosni fakat više shvatamo ga ozbiljno. Ostvarujemo saradnju sa svim agencijama u BiH. Pojačat ćemo svakako naše kapacitete za te dane, a Uprava policije će kroz svoje sigurnosne sadržaje na adekvatan način odgovoriti ovome zadatku”, kazao je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Prema trenutnom stanju i ove godine odluka Ustavnog suda po svemu sudeći biće ignorisana 9. januara. Zakon pak propisuje da odbijanje da se izvrši odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo i zaprijećena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!