Hoće li Mostar legalizovati kriminal

Vijesti 04. mar 202417:07 0 komentara
N1

Na dnevnom redu Gradskog vijeća Mostara uskoro će se govoriti o zgradi koja je dobila sve dozvole mostarke gradske uprave, ali mimo zakona. Tužiteljtvo je, zahvaljujući istrajnosti stanara naselja Bijeli Brijeg, podignulo optužnicu protiv odgovornih u Odjelu za urbanizam, no zgrada je izgrađena, a stanovi kupljeni. Desetci objekata dobili su dozvolu na sličan način u vrijeme političkih blokada, kad je grad bio bez Gradskog vijeća. Je li je došlo vrijeme za naplatu?

Na mjestu kućice koja je postojala ranije, sukladno zakonu i pravnim propisima mogla se izgraditi samo kuća, sličnih gabarita. Umjesto toga, nikla je zgrada na šest spratova zbog koje stanari susjednih kuća i stambenih objekata moraju držati upaljeno svjetlo tokom dana, dok je kvalitet života ozbiljno ugrožen. Da će se ovo desiti, stanari okolnih zgrada naselja Bijeli Brijeg od početka su upozoravali, Gradska uprava nije slušala.

Naprotiv, osigurala je sve neophodne dozvole investitoru. Cijela priča završila je na sudu, s prvom potvrđenom optužnicom zbog nelegalne gradnje u Mostaru.

“Ove kuće okolo izgubile su na privatnosti. Naša zgrada konkretno, ljudima je cijena stana pala za 30 posto. Ko će kupiti stan da gleda u susjedni balkon na svega nekoliko metara. Ja ću se vratiti na početak, koliko smo samo priopćenja medijima poslali, pisama Gradskoj upravi. Koliko je u toj pravnoj bitci Odjel za urbanizam sakrio dokumenata, naših žalbi da bi se pogodovalo investitoru koji je nastavio graditi. Ne može se reći da se nije znalo. Svi su znali, pa i ovi koji su odlučili kupiti stanove”, kaže Mario Ćosić jedan od stanara zgrade u neposrednoj blizini i predstavnik Inicijative Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu.

Cijela priča pokušala se zamaskirati zahtjevom investitoru da skine šesti sprat jer za taj nije dobio dozvolu, što je on i uradio. No to nije spriječilo stanare da istraju u prijavi Kantonalnom tužilaštvu koje je u konačnici podiglo optužnicu protiv šefa Službe za građevinske propise Odjela za urbanizam i voditeljice postupka, Zdravka Čuljka i Sanje Voloder. Optužnica je potvrđena i tereti ih za zloupotrebu položaja, narušavanje uslova stanovanja, pogodovanje investitoru, firmi Joks koja je vlasnik sporne zgrade. A vlasnik i dalje tvrdi, sve dozvole je dobio po zakonu.

Dozvole je potpisao uz ostale, i pokojni gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić.

“Mi imamo sva moguća rješenja, sve pravosnažno, sve regularno. Gospodin se na nas ”nakačio” i proziva neke ljude koji s ovim nemaju nikakve veze. Ja sam osobno išao i vadio papire i mi nismo ni za što krivi”, poručio je Marinko Prskalo, predstavnik investitora.

“Ako ćemo tako, pa pola grada treba srušiti, pola grada je napravljeno kao što je ovo, to zna svak živ”, dodaje Prskalo.

Da su mnogi objekti na sličan način izgrađeni, svjestan je i gradonačelnik Mostara Mario Kordić koji će reći kako njegovim dolaskom, prije tri godine nijedna dozvola mimo zakona nije izdata. U slučaju zgrade u naselju Bijeli Brijeg postoje dva rješenja, rušenje, čime grad mora isplatiti vlasnike 42 stana, ili pak legalizacija kroz novi regulacioni plan sa obeštećenjem stanara susjednih zgrada.

“To bi po meni bilo mudro rješenje. O tome će na kraju odlučiti 35 vijećnika grada Mostara. Ukoliko dođemo u fazu da se objekat mora rušiti, mogu pretpostaviti da će nas to vratiti godinama unazad. to su ogromne odštete koje trebamo platiti novim stanarima i investitoru”, mišljenja je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

No stanari koji su i podnijeli krivične prijave na čelu sa Mariom Čosićem poručuju, legalizacija zgrade bila bi legalizacija kriminala.

“Kakva bi to poruka bila ostalim koji krše zakon. Legalizacija radi rupe u proračunu, iskreno briga me. Ako ćete mene pitati, zgradu treba srušiti. Da bude jasna poruka budućim investitorima i urbanistima. Ako pokušaju nešto siično da urade. šta će ih snaći”, upozorava Mario Ćosić.

Bez obzira kako će se na kraju riješiti problem nezakonitosti koje su se pod krinkom političkih podjela skrivane od očiju javnosti, jedno je sigurno, počele su dolaziti na naplatu Za sada, tek je jedna zgrada u pitanju, na desetine ih je sporno, i kako je kazao gradonačelnik Mostara, ništa bolje nije ni u drugim gradovima BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!