Hoće li nadležni konačno urediti opasni pružni prelaz u Banjaluci: Za 10 godina 10 osoba stradalo

Vijesti 10. feb 202421:56 0 komentara

Za 10 godina 10 osoba je poginulo na samo jednom pružnom prelazu u Banjaluci. I ovu godinu mještani su dočekali uzalud se nadajući da će obećanje nadležnih o konačnom uređenju prelaza biti riješeno. Zato su se okupili na protestu najavljujući moguće blokade prelaza.

Ne prođe godina, a da neko ne strada na opasnom i neadekvatno obilježenom pružnom prelazu u banjalučkom naselju Derviši u kojem mještani, još jedno ljeto dočekuju bez ispunjenog obećanja o konačnom uređenju prelaza.

„U otežanim okolnostima kada je magla stvarno je teško preći preko prelaza. Morate stati, ugasiti vozilo, jednostavno prelazite na neku sreću“, kaže nam Aleksandar Kecman.

Prelaz je opasan za vozače, za djecu, ali i za stare kaže u glas 30-ak mještana od njih 300-njak koji svakodnevno prelaze sa jedne na drugu stranu pruge.

U posljednjih deset godina na neobezbjeđenom pružnom prelazu prema svjedočenjima mještana poginulo je deset lica. Uz njihova sjećanja na te velike tragedije podsjeća i cvijeće koje se nalazi sa obje strane opasnog pružnog prelaza.

Posljednja nesreća, ali na sreću samo sa materijalnom štetom desila se prije 10-ak dana, svjedoče mještani.

“Čujemo voz, čujemo sve i onda čujemo svaki udarac voza. I to zadnji put kad je bilo, svi iz kuće izlaze. Prvo što se zove zove se hitna, a onda i policija. Uglavnom je baš, baš nezgodno. E sad, nadležni kažu da su Željeznice Republike Srpske”, govori Draško Vujmilović.

I u ovom slučaju odgovornost se kao loptica prebacuje sa jednih na druge. Sa Željeznica Republike Srpske na Gradsku upravu. Gradonačelnik kaže, za stanje na pružnim prelazima odgovorne su Željeznice, ali Grad je pokazao dobru volju za pomoć u uređenju svih spornih pružnih prelaza.

„U našoj želji da zajedno riješimo i Prištinsku ulicu i Podgoričku i dio pružnih prelaza u Dervišima i Zalužanima finansijski smo participirali i učestvovali u svim dozvolama. Zaista sam opet zahvalan Željeznicama što su zajedno s nama to radile, to je značajan projekat. Pola miliona maraka vrijednosti“, rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Izjavu gradonačelnika brzo su demantovali iz Željeznica Republike Srpske. Kažu, svoj dio posla koji proizilazi iz dogovora sa Gradskom upravom o uređenju pružnih prelaza su završili.

„Osiguranje putnog prelaza „Zalužani“ je samostalni projekat Željeznica Republike Srpske, koji je završen 2023. godine, a čija ukupna vrednost iznosi pola miliona konvertibilnih maraka, finansiran je isključivo iz vlastitih sredstava Željeznica Republike Srpske“, naveli su iz Željeznica Republike Srpske.

Naselje Zalužani je susjedno u odnosu na Derviše u kojima su mještani održali protest. U njemu se prije nekoliko dana desila saobraćajna nesreća sa materijalnom štetom u kojoj je vozač automobila udario u sistem osiguranja prelaza. Uprkos stalnim apelima, nesreće na pružnim prelazima su česte, a primjeri nepoštovanja saobraćajne signalizacije i na prelazima na kojima je ona potpuna, gotovo su svakodnevni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!