“Hoće li rezolucija o genocidu biti model ponašanja nama i našim susjedima?”

Vijesti 19. jun 202117:34 0 komentara
Platforma za progres

Iz Platforme za progres komentarisali su usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Skupštini Crne Gore te su kazali da je Crna Gora napravila korak naprijed u civilizacijsku Evropu i pokazala zrelost na prostorima bivše zajedničke države u donošenju rezolucije o priznavanju genocida u Srebrenici i kažnjavanju negiranja genocida.

“Pomirenje je moguće samo suočavanjem sa historijskim i sudski utvrđenim činjenicama koje su se desile na našim prostorima”, naveli su takođe iz Platforme za progres.

“Susjedi su nam važni i politika koja se odvijala i odvija na njihovim teritorijama ima značajan uticaj na naše društvo”, dodali su.

Iz ove stranke se pitaju i hoće li historijski čin usvajanja rezolucije o genocidu biti model ponašanja nama i našim susjedima. Navode kako je civilizacijsko ponašanje često strano na našem području i iz tog razloga čestitaju Crnoj Gori što se “izdigla iznad svega i dala nam primjer kako svi treba da se ponašamo”.

“Svaki zločin treba osuditi, svaka majka je ista, tuga i bol je neizbrisiva, ali odgovorno je suočiti se i priznati šta se dogodilo u Srebrenici i osuditi krivce za to. Tragom ove crnogorske rezolucije pozivamo i ostale u regionu, a naročito Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, da slijede ovaj primjer, jer jedino priznanjem i suočavanjem s realnošću mogu da se izgrade stabilni, kako politički tako i društveno-ekonomski odnosi sa komisijama”, saopćeno je iz Platforme za progres.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!