Hrvatski europarlamentarac Davor Ivo Stier na čelu delegacije EP za odnose sa BiH i Kosovom: BiH ima sada priliku uloviti korak

Vijesti 30. sep 202416:05 0 komentara
N1

Hrvatski europarlamentarni zastupnik Davor Ivo Stier izabran je danas za voditelja izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom. Izaslanstvo će posebnu pažnju staviti na europsku perspektivu ovih država i reforme koje je potrebno provesti na njihovom putu prema Europskoj uniji.

“Kao voditelj ovog izaslanstva, supredsjedam dvama zajedničkim parlamentarnim odborima: Parlamentarnim odborom za stabilizaciju i pridruživanje EU-BiH i Parlamentarnim odborom za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo. Nakon dobivanja statusa kandidata, BiH ima sada priliku uloviti korak i ispuniti reformsku agendu, što je u interesu konstitutivnih naroda i građana BiH te same Europske unije. S tim ciljem namjeravam održati sjednicu zajedničkog parlamentarnog odbora već u listopadu. Kosovu je također obećana europska perspektiva i na tome namjeravam predano raditi u suradnji s kolegama iz Europskog parlamenta i Skupštine Republike Kosovo. Mir, sigurnost, dijalog i normalizacija odnosa sa Srbijom, zaštita prava manjina i svih građana Kosova te primjena ustavnog poretka na cijelom teritoriju Republike Kosovo bit će prioritetna pitanja u radu zajedničkog parlamentarnog odbora”, istaknuo je Stier.

Geopolitički izazovi s kojima se EU suočava traže jači angažman na jugoistoku Europe. U tom su pogledu, stabilnost i sigurnost u BiH i na Kosovu od presudne važnosti za cijeli kontinent.

Europska parlamentarna diplomacija dat će svoj doprinos promicanjem vrijednosti mira, slobode, demokracije i vladavine prava u dijalogu i suradnji s kolegama iz zajedničkih parlamentarnih odbora EU-BiH te EU-Kosovo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!