Huskić: Ustavna obaveza Hrvatske ne obavezuje BiH

Vijesti 28. maj 202112:03 0 komentara
N1

Stavovi Hrvatske po pitanju budućnosti BiH za samu BiH ništa ne znače, ali su bitni kako bi se shvatio manjak interesa koji za BiH postoji unutar EU, rekao je Adnan Huskić, stručnjak za EU integracije, komentarišući izjavu Gorana Jandrokovića, predsjednika Hrvatskog Sabora.

Jandroković je poručio da Hrvatska država i državnost neće biti cjelovita i zaokružena dok se ne osigura primjeren suvereni status hrvatskog naroda u BiH.

“Bilo je prigovora zašto ne govorimo glasno o trećem entitetu. To nikada nije bila službena politka Hrvatske zato što u onom trenutku nije moglo biti ostvareno jer su međunarodne okolnosti bile takve. I svaki put kada bi došao poticaj Hrvatske da se raspravlja o trećem entitetu, dolazile su najave sankcija”, poručio je Jandroković.

Ovakvi stavovi ne obavezuju BiH, no šalju poruku smatra Huskić.

“Kada Hrvatska uspjeva kontinuirano da naglašavanjem određenog stanovišta sa kojim se niti Vijeće EU, niti Komisija, bar prema zvaničnim dokumentima, i onome što mi znamo da je zvanična pozicija ne mogu složiti, međutim oni i dalje insistiraju na ovim pitanjima”, rekao je Huskić.

Hrvatska Ustavom determinisala brigu o Hrvatima u BiH

Dodaje da je Hrvatska kao svoju ustavnu obavezu determinisala brigu o Hrvatima u BiH.

“Njihova ustavna obaveza ne predstavlja za BiH bilo kakve obaveze. U posljednjih nekoliko godina Hrvatska ima, sa ovom vladom koja je vodi, sa izrazito naglašenim desnim stavovima, jedan specifičan odnos prema BiH, koji se djelom može posmatrati kao izostanak bilo kakav izosatanak suvisle vanjske politike unutar EU”, rekao je Huskić.

Na koncu Huskić dodaje da je Hrvatska nakon ulaska u EU i NATO izgubila dva strateška cilja spoljne politike koji su dugo definisali njihovo ponašanje “prema vani”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!