“Igor Dodik govorio da ima 83 firme, Glovo zbog sankcija neće da radi isporuke Goricinog restorana”

Vijesti 13. dec 202320:41 0 komentara
Gorica i Igor Dodik

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić otkrila je u Pressingu na N1 kako je sin Milorada Dodika, Igor Dodik, govorio da ima 83 firme. "Kad se kupovao ATV Igor Dodik je došao na sastanak i kazao da mu je to najgora firma od svih 83 firme koje ima. Ako to laže Igor Dodik lažem i ja vas, postoje svjedoci", kazala je Cenić.

Komentarišući američke sankcije pojedinim političarima u BiH i njihovim porodicama Cenić je zaključila “da se ne treba igrati sa velikima”. Ona je kazala da porodica Dodik osjeća posljedice tih sankcija jer firma Glovo “neće da radi isporuke restorana Gorice Dodik”.

Dodik kaže da se bolje živi u Banjaluci nego u Berlinu?

Pa jeste, ako ste krimos ili perač para. Samo ne znam kako žive oni koji nisu kriminalci, nemaju tender pod sobom, ključ budžeta, ne prostituišu se. Šta Dodik zna kako se živi u Njemačkoj, kao bio je tamo. Pa njemu su propale sve firme koje je vodio.

Kada već govorimo o Dodikovim firmama, vi ste nedavno objavili listu od 65 firmi…

Nisam ja sama to objavila. Više je firmi. Kad se kupovao ATV Igor Dodik je došao na sastanak i kazao da mu je to najgora firma od svih 83 firme koje ima. Ako to laže Igor Dodik lažem i ja vas, postoje svjedoci. Sastanak je bio otvoren. Amerikanci se i danas bave time. Šta je Igor sa tim mislio neka on tumači.

Hoće li oni nas u EU?

I Unija je već dugo dio problema. “Ubili” su se u posljednjem izvještaju o BiH da nađu neku pozitivu. Okretali su glavu na Dodikove zakone. Da li bi se desilo da u EU na dan izbora izmjeni se izborni zakon? Ovi naši hoće samo pare od EU – pare da, ali ne i pravila.

Neki kažu da je BiH zeznuo slučaj Sanader jer ako hoćemo u EU mora neko u zatvor?

Kod nas ima više sanadera, po jedan iz svakog konstitutivnog naroda.

Ko su ti sanaderi?

Znalo se da su to Dodik, Čović i Izetbegović. Bilo bi dobro da konačno počne ta vladavina prava. Koliko se god junačili da ništa ne znači to što su neki na “crnoj listi” SAD-a govoreći da nikada neće u Ameriku to i te kako znači kada govorimo o finansijskim tokovima. Svaki dolar, ako je dolarsko plaćanje, to se evidentira u SAD-u u djeliću sekunde. Znači, ovi koji se bave krupnijim biznisima misle da će izbjeći sankcije. Nije se igrati sa velikim. Evo i Glovo otkazuje saradnju…

Kome Glovo otkazuje saradnju?

Prijestolonasljednici Gorici Dodik. Neće da rade isporuke njenog restorana zbog američkih sankcija. Nije to beznačajno kada počne jedan, drugi, peti da vam otkazuje.

Na američkoj “crnoj listi” je i bivša supruga Milana Tegeltije, koja je tokom hapšenja jednog od najokorjelijih kriminalaca, na Jahorini, zatečena na tom mjestu?

Hajmo ovako. Što se tiče dotiče dame tri ralzoga su što neću da je komentarišem. Prvo, to je njen izbor. Drugo – neću zbog njenih roditelja. I treće ja nisma kao oni, ne cipelarim nekoga ko je na dnu. Ne znam samo šta su čekali sa hapšenjem jer cijela država zna da je on bio tamo.

Na američkoj “crnoj listi” i supruga bivšeg direktor OSA-e, Mehmedagića? Kome je to poruka?

I njemu i svim tim krugovima sa kojim se druže. Nisam dio te “elite”. To je najvjerovatnije i poruka vlasti.

Neki mediji pišu da su nove sankcije Kajmaković, ustvari, poruka glavnom tužiocu Kajganiću?

I on je na žiletu. Kajganić je prošle godine presignirao 3.000 predmeta. Sasvim moguće da mu je to i te kako opomena. Da SAD nisu aminovale on ne bi bio na mjestu glavnog tužioca.

Zašto Tužilaštvo ne traži dokaze od SAD-a za te sankcionisane osobe?

Zar vi tražite logiku u BiH? Neće ni tražiti, znamo čiji je uticaj na Tužilaštvo. Kažu da je Kajganić Dodikov čovjek. Znamo kako nestaju predmeti. Nije više da imaš dobrog advokata ili sudiju da dobiješ slučaj, nego trebaš imati tužioca da “padne” tvoj predmet.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!