Institucije koje trebaju proganjati korumpirane i same se suočavaju s korupcijom

Vijesti 02. feb 202313:34 0 komentara

Bosna i Herecegovina se nisko rangirala u indexu percepcije o korupciji, zauzima najniže mjesto u regionu, a treća je u Evropi po istraživanju Transparency International. Devastiranost institucija danas dovodi do pitanja sigurnosnog stanja u Bosni i Hercegovini.

BiH je nazadovala cijelih 8 indexnih poena od 2012. godine, što je ujedno i najveći pad, a izvještaji govore da će u budućnosti ovaj kontinuitet nastaviti.

Ivana Korajlić iz Transparency International za N1 govorila je o globalnom izvještaju o korupciji: “Zadnjih petnaestak godina imamo konstanatne napore, ne da se dodatno unapređuju mehanizmi sigurnosti, već da se obesmisli i ovo što imamo”.

Korupcija uništava institucije koje bi trebale osiguravati minimum funkcuionisanja sistema jedne države, dodala je Korajlić.

U BiH imamo slučaj gdje se politički napori ulažu da se naruše institucije, a upravo “zbog ličnih interesa, želje za kontolisanjem, želje za očuvanjem moći, finansijskih interesa” nastoji se smanjiti autoritet institucija tako što se preuzima kontrola nad njima.

Parametri koji ukazuju na pogoršanje situacije

“Vidjeli smo šta se dešavalo i na provođenju izbora i sa blokadom formiranja vlasti”, nastavlja Korajlić.

Izvještaj posebno ukazuje na problem organizovanog kriminala u zemljama Zapadnog Balkana i njegov utjecaj na institucije za provođenje zakona, posebno one koje bi se trebale baviti procesuiranjem i organizovanog kriminala i korupcije.

Posebno se ističu problemi u pravosuđu u BiH, prije svega problemi sa Tužilaštvom BiH koje se suočavalo sa velikim brojem korupcijskih afera, smjenama, ostavkama, aferama, disciplinskim postupcima, dovođenje u vezu s korupcijskim aferama što utiče na sposobnost institucija da uopšte procesuiraju anomalije.

“Pa na kraju i sama procedura izbora glavnog tužioca tužilaštva BiH, koja je bila u najmanju ruku manjkava i kompromitovana, gdje smo imali samo jednog kandidata: dovodi u pitanje sopososnost ove i drugih institucija da postignu minimum rezultata u procesuiranju korupcije”, pojasnila je za N1 Korajlić.

Etničke podjele ometaju demokratske institucije

Velika je poveznica između korupcije i sigurnosti ili stabilnosti u zemlji.

Zabrinjavajuće najave usvajanja novih zakona koji idu dodatno u smjeru ograničavanja ljudskih sloboda, građanskih sloboda, samo su jasan pokazatelj stanja koje bi u budućnosti moglo donijeti još veće podjele, a samim tim i nemire u državi.

“Kada imate kulturu nekažnjivosti, na najvišim nivioima vlasti gdje vam najviši nosioci vlasti otvoreno priznaju učešće u korupciji, smatraju da je to normalno, jer su prije svega uspostavili kontrolu nad institucijama – onda to šalje poruku da je to način na koji sve funkcioniše”, odgovorila je Korajlić na pitanje kako to da su građani i sami dio takvog sistema.

U BiH građani dolaze u situaciju u kojoj ne mogu dobiti “posao bez veze, učlanjenja u stranku, ili čak su upitne osnovne usluge od javnog sektora”, što je odlučujući parametar stanja korumpiranosti sistema.

“Građani učestvuju jer ne vide drugi izlaz i tako se počinje biti dio korumpiranog sistema”, dodala je ona te nastavila “odluke o najvažnijim stvarima u politici se donose vaninstitucionalno, dogovori o formiranju vlati, a nisu bitnu strateški ciljevi niti strateški programi.”

Devastiranost institucija određena je uskim i ličnim interesima. Jača podjela građana po etničkim skupinama povoljna je klima za one koji žele održati kontrolu.

“Sipa je također rascjepkana podjelom funkcija”, pojasnila je Korajlić i dodala “upravljanjem tihim sukobom pravi sigurnosnu situaciju koja je lošija.”

Kosovo je, na primjer, uspjelo da poveća indexne poene te pravi vidljiv rast u suzbijanju korupcije.

Bosna i Hercegovina se nalazi na trećem mjestu, a ispred nje su samo Rusija i Ukrajina, zemlje koje su već godinu dana pogođene sukobom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!