Institut na komercijalnom testiranju zaradio 5 miliona maraka

Vijesti 02. apr 202113:50 > 15:17
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Blizu 60 % testiranih osoba na COVID-19 u januaru i februaru u Republici Srpskoj platilo je svoj test, jer je rađen u komercijalne svrhe.

Od ukupno 37.579 odrađenih testova za prva dva mjeseca u godini čak 22.700 urađeno je zbog putovanja i potreba građana, uglavnom dijaspore, u komercijalne svrhe.

“Od uvođenja PCR testiranja na SARS-Cov-2, od maja 2020. godine, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske urađeno je oko 47.100 komercijalnih testova”, kažu za N1 u Institutu.

To znači da je Institut, ako bismo računali minimalnu i trenutnu cijenu PCR testa samo po tom osnovu zaradio oko 5 miliona KM. Taj podatak je i veći jer je cijena PCR-a sada 105 KM, a u ranijem periodu bila je i 150 i 200 KM.

“Sredstva od komercijalnog testiranja idu u budžet Instituta i ona se koristi za nabavku PCR testova, ekstrakcija, virusnih transportnih medija, pratećeg potrošnog materijala, laboratorijsku opremu, ličnu zaštitnu opremu za zaposlene na uzorkovanju u laboratoriji, plate zaposlenih u laboratoriji te režijske troškove”, kažu za N1 u Institutu.

No, da li je manji broj testiranih domaćih građana tokom praznika stvorio lažnu sliku boljeg epidemiološkog stanja? Da li je nepravovremeno testiranje odlagalo liječenje, time stvarajući teže kliničke slike?

Direktor Instituta Branislav Zeljković je na ranijim press konferencijama odrično odgovarao.

Inače, u RS niti jedna privatna laboratorija ne može vršiti komercijalno testiranje. Monopol koji imaju javne, sudeći prema milionskoj zaradi u januaru i februaru, itekako se isplatio.

U januaru je prema podacima dostupnim na sajtu Instituta testirano 20.883 građana, u februaru 16.696.

“Od januara do marta 2021. godine, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske urađeno je oko 22.700 komercijalnih testova, od kojih je najveći broj urađen u januaru 2021. zbog povećanog broja putovanja tokom praznika.

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti stanovništva i Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u Republici Srpskoj, PCR testiranje ne mogu da rade privatne laboratorije”, zaključuju u Institutu za javno zadravlje RS.

Inače, u Federaciji Bosne i Hercegovine komercijalna PCR testiranja mogu raditi i sertifikovane privatne ustanove, što se može vidjeti i na web stranici Ministarstva civilnih poslova BiH.

Također , u FBIH je cijena PCR testa od 1. aprila pojeftinila na oko 80 KM sa PDV, što ne mora da bude pravilo za privatne laboratorije.