Ivana Marić: Humanitarna udruženja preuzela posao onoga što država treba da radi

Vijesti 18. okt 202417:23 0 komentara
N1

U komentaru aktuelnosti analitičarka Ivana Marić dala je osvrt na odgovor sistema nakon poplava koje su opustošile pet opština u BiH, analizirala rezultate lokalnih izbora, rezimirala situaciju na političkoj sceni u zemlji...

Osvrčući se na poplave i klizišta koja su nas zadesila, navodi da mi zaboravljamo da smo “mi sistem i da mi doprinesemo i tome kako on funkcionira”.

“Ovim katastrofama ne možemo mjeriti kako funkcionira neki sistem, kad se dese stvari koje se ne mogu predvidjeti. Iako je bilo najava velike kiše, ta količina koja je pala padne za nekoliko mjeseci, kažu stručnjaci. Za to se ne možemo pripremiti, ali postoje stvari koje moramo pratiti i kako da ih promijenimo ubuduće. Ne postoji sistem koji se može izboriti sa tim, vidimo uragan u Americi i kako to ide“, navodi Marić.

Ističe da nismo došli do pravog odgovora, šta je bilo sa kemenolomom i ko je kriv.

“I mi ćemo to zaboraviti i pustiti. Neko mora biti kriv ako nije dobio koncesiju a radio je. Zašto građani nisu prijavili da neko radi”, pita se Marić.

Podcrtala je i da smo vidjeli da su “humanitarna udruženja preuzela posao onog što država treba da radi”.

“Građani su najviše uplaćivali jer ne postoji to povjerenje. Moramo vraćat povjerenje u državne institucije”, navodi ona.

Došlo je do obrata u rezultati izbora te je novi načelnik Vukosavlja Zekerijah Bahić (SDP) koji je pobijedio SNSD-ovog Dejana Jovića za samo dva glasa. Šta će za SDP značiti ako dobiju načelnika jedne općine u Republici Srpskoj, pitamo.

“To je više simbolična pobjeda da se može i sigurno da je bilo dosta glasova poštom i u odsustvu. Najporažavajuće je ono što smo vidjeli u Srebrenici i na koji način smo predali Srebrenicu poslije rata”, istaknula je Marić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!