Iz RS prijete blokadama, najavili sastanak u Banjaluci i “adekvatan odgovor”

Vijesti 19. apr 202321:37 0 komentara
N1

Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine u današnjem izdanju emisije BHT1 uživo komenatrisao je potpisivanje današnje zajedničke izjave probosanskih stranaka o državnoj imovini nakon čega su zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta BiH iz Republike Srpske napustili sjednicu.

Nešić je istakao da to što se danas desilo nije dobro te da će to vjerovatno dovesti do nekih novih blokada i zaoštravanja situacije.

“Postavlja se pitanje kome ovo odgovara, na svaki korak napriejd, dobijamo tri nazad i tako je već godinama. Pročitao sam tu deklaraciju gdje kažu da su mora, jezera, rijeke, planine, šume vlasništvo BiH. U toj deklaraciji posebno insistiraju država BiH, nema u Dejtonu države, postoji samo BiH. Nema imovine BiH, ima imovine entiteta i mi smo sada podigli tu ljestvicu od bošnjačke strane, dobit ćete vrlo brzo odgovor iz Banjaluke iz RS koji će vjerovatno biti adekvatan i dolazimo u situaciju zaoštravanja odnosa, blokada i ko zna čega sve ne. Zaista ne vidim zašto je bilo potrebno da se ovo danas uradi”, naveo je Nešić.

Kaže da je mislio da će sadašnji sastav Vijeća ministara BiH predstavljati nešto sasvim novo.

“Mi svi imamo zajedničku historiju, mislio sam da ćemo imati i zajedničku budućnost, a to je Evropska unija, ali sa ovakvim podjelama i dizanjem tenzija i svim onim što slijedi, mislim da ništa od Veropske unije za BiH”, dodao je.

Zatim je najavio da će u petak najvjerovatnije svi predstavnici političkih stranaka iz RS održati sastanak u Banjaluci gdje će nastojati odgovoriti na današnju deklaraciju.

Poslanici iz RS napustili sjednicu Parlamenta BiH, prvo opozicija pa i SNSD

Državni zastupnici iz Republike Srpske su, podsjećamo, danas demonstrativno napustili sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH zbog zajedničke izjave koju su potpisali predsjednici probosanskih stranaka, kao i dva člana Predsjedništva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!