Iz Rudnika boksita Jajce (ne) vreba opasnost, direktor tvrdi – “posloženo sve kako treba”

Vijesti 11. okt 202419:03 0 komentara
N1

Korito u koji se sliva voda iz planinskog potoka nalazi se tik uz kuću Bagarića Matije iz sela Bistrica. Iznad, na 100m udaljenosti je površinski kop rudnika boksita Jajce. Iz njega, prema tvrdnjama mještana, vreba opasnost. Kamen u kombinaciji sa vodom, donio bi Bistrici i okolnim selima, sudbinu Donje Jablanice.

“Mi nismo protiv rudnika da on radi, neka radi, neka eksploatiše, samo neka nam ono sanira ili da nekako riješe. Neka dovedu struku, neke koje su podobne za to, neka vide ali ono gore, vidjeli ste, ja nemam više sna od kada sam ono vidio. Nemaš više mirnog sna ni spavati”, priča mještanin Matija Bagarić.

Uplašeni za svoje domove koji su vidljivi sa mjesta iskopavanja. Šest ugroženih sela odmah je ispod površinskog kopa koji akumulira određenu količinu vode. Planinski potok, koji je već znao pokazati svoju snagu, zakrčen je šljunkom i kamenom. Mještani smatraju da je zbog toga, opasnost još veća.

Nekada je ovdje bio tok planinskog potoka, danas je put . Zbog neadekvatnog kopanja i narušavanja šume, voda se nataložila podzemno i u ogromnim kraterima koji su iskopani. Mještani u strahu da u slučaju jače kiše, bujica bi mogla pokrenuti svo ovo kamenje.

I stići upravo u korito Matije Bagarića. Iako je planinski potok zatrpan, podzemno, kroz stijene probija na više mjesta. Strah postoji i od iskopovanja u blizini rezervoara za napajanje sela vodom.

“Ako se desi da on sada pređe ovamo na drugu stranu, onda ovo možeš sve zatrpati i završena priča”, kazao je Bagarić.

Mještani kažu i da je kroz nekoliko godina, kopanjem bez plana i krčenjem šume, došlo do devastacije prirode. Svjedočili su i, kako tvrde, miniranju površine bez bilo kakve obavijesti.

“Prilikom iskopavanja je minirano područje, dolazilo je do eksplozija, kamenje je letjelo i do 100m u zrak, čineći štetu na obližnjim objektima. Čak sam u par navrata dobio informacije od mještana kako su prilikom eksplozije morali da se sakrivaju i bježe u naletu silnog tog kamenja”, otkriva mještanin Belmin Poško.

Zbog svega, pozivaju prvenstveno lokalnu vlast da izađu na teren. No, danas, načelnik Jajca na pozive ne odgovara. Dok je za mještane, dobijena koncesija nad ovim područjem upitna, iz rudnika takve navode negiraju. Mjesta panici, tvrde nema. Sve je rađeno u skladu sa zakonom, propisima struke i u dogovoru sa mještanima. Prije mjesec dana, kako kažu, na vrata je pokucala i Federalna inspekcija koja je zabilježila uredan izvještaj. Za N1, do objavljivanja priloga, bez odgovora iz Inspektorata ali i federalnog ministarstva rudarstva.

“Što se tiče rudnika i utjecaja rudnika na tu priču, tu nikakva opasnost ne postoji. I taj kop može samo doprinijeti da u slučaju velikih voda da dio tih voda amortizira da ne bi otišla odjednom dole. Znači u ovom slučaju, to može biti samo pozitivna priča, a druge opasnosti jednostavno nema. Nije ništa nabacano, gore je sve posloženo onako kako treba biti posloženo i na kraju cijele priče taj dio će biti pošumljen”, tvrdi Tihomir Radovac, direktor Rudnika boksita iz Jajca.

Rudnik boksita Jajce radi od 1958. godine. 2013. godine dobijena je koncesija na 30 godina za mjesta Poljane i Crvene stijene. No, 2019. godine krenulo se sa iskopavanjem bliže okolnih sela.

Sela koja su svjesna opasnosti još od 2011. godine, kada rudnik na ovoj lokaciji nije ni postojao. Bujica je tada odnijela putnu infrastrukturu i nekoliko mostova, nanijevši veliku količinu kamena sa brda u dvorišta domova. Da se tako nešto ponovo desi, posljedice bi bile nesagledivo veće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!