Iz Tužilaštva BiH za N1: Hoće li reagirati na neprimjenjivanje Schmidtove odluke

Vijesti 03. jul 202313:46 2 komentara
Fena

Visoki predstavnik Christian Schmidt je tokom vikenda osim poništavanja neustavnih zakona donesenih u NSRS-u, napravio više izmjena Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje su na snagu stupile jučer. 

Naime, N1 je poslao upit Tužilaštvu BiH da li će reagirati po pitanju napada na ustavno-pravni poredak od strane predstavnika NSRS donošenjem zakona o nepoštivanju odluka Ustavnog suda BiH na nivou RS te neprimjenjivanju odluka Visokog predstavnika u BiH.

“Izmjene zakona koje je donio visoki predstavnik, su precizirale određene radnje i postupanja, koja se smatraju kaznenim djelima, u članu 156. (Napad na Ustavni poredak), članu 203a. (Neizvršavanje odluka visokog predstavnika) i članu 239. (Neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Europskog suda za ljudska prava), te će olakšati tužiteljima donošenje tužiteljskih odluka”, navedeno je u odgovoru za N1.

Podsjetimo, aktuelna dva zakona koja je usvojila Narodna skupština Republike Srpske (neprimjenjivanje odluka visokog predstavnika i nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH) Christian Schmidt je proglasio nevažećim. Potom, Schmidt je izmijenio i Krivični zakon kojim je propisao da je kažnjivo neprovođenje odluka OHR-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare