Izbori u četiri bh. općine su okončani: Dok se zbrajaju rezultati, zbrajaju se i štete nastale od poplava

Vijesti 20. okt 202419:02 0 komentara
N1

U četiri bosanskohercegovačke općine danas su održani lokalni izbori, sa dvije sedmice zakašnjenja u odnosu na ostatak države. Zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile područja Konjica, Kreševa, Kiseljaka i Fojnice Centralna izborna komisija BiH ranije je odlučila izbore pomjeriti. Do 15 sati najveći broj građana glasao je u Konjicu, gotovo 40 posto. Najmanja izlasnost, do 15 sati zabilježena je u Fojnici, gdje je bila i naša ekipa. Mnogima su izbori bili posljednji na pameti.

Danici Milićević iz Gojevića kod Fojnice, nije do izbora. Još uvijek preživljava trenutke tragedije koja ju je zadesila uoči 4. oktobra. Voda joj je odnijela najdraže, supruga.

Danica Milićević, Gojevići:

“On se meni ufatio oko vrata i sve govori: ‘Danice, gotovi smo’. Kažem mu: ‘Nemoj me stezati, ne mogu te spasiti’. Kako sam ja to rekla, njemu ruke skliznuše.”

Biralište joj je nekoliko kuća od njene, ali odlučila je, neće glasati.

Danica Milićević, Gojevići:

“Ne mogu nekako me guši nešto, ne mogu, ne mogu, znam da će me odmaj ispitivati, svašta nešto, jednostavno neka izvinu, ja ne mogu.”

Nekoliko kilometara iznad Danicine kuće, selo Luke. Tamo tek članovi porodice Marinka Oroza, a na zidu kuće, njegova smrtovnica. Izbore nije dočekao ni Marinko. Preživio je poplave, no srce nije izdržalo pogled na uništeno selo koje je godinama čuvao i gradio.

Iako je biralište samo nekoliko minuta odavde, niko ih ovih kuća nije otišao glasati, zato što u ovim kućama niko ne živi. Tek nekolicina mještana koji iz daljine posmatraju radove na rasčišćavanju kažu da im nije do izbora, ali da apeluju na vlasti, ko god one bile, da ih ne ostave na cjedilu.

Ostatak Gojevića, ovog poplavama teško pogođenog mjesta, glasao je uredno. Problema na biralištu, nije bilo. Većina ih je uspjela spasiti i lične dokumente, te nisu morali od nadležnog MUP-a tražiti posebne potvrde kako bi mogli glasati.

“Valjda će biti bolje poslije ovoga svega, da se opametimo malo poslije ovih poplava.”; “Nadate li se da će neko nadoknaditi štetu?”; “Pa ne znam to ćemo vidjeti u narednom periodu, valjda hoće”, samo su neka od mišljenja građana.

Ma ljudima nije ni do čega, čiste još uvijek, peru, evo vidite i sami, ne mogu da daju izjave, siti su svega.

Niže, u samom gradu Fojnici, izborni dan, bez većih problema koji bi ugrozili proces. Želje birača mnogobrojne, ali svjesni da je do promjena na bolje, teško.

“Da se otvaraju radna mjesta a ne djeca završe školu, ljekari, ne mogu doći do posla, odoše vani, sramota.”; “Trebalo bi uložiti u privredu, privreda je razvoj svakog mjesta, i mladi ljudi na taj način dolaze do zaposlenja, ne bi nam se dešavalo ovo da nam odlaze vani.”; “Ja se nadam da će se sve promijeniti jer je stvarno krajnje vrijeme u Fojnici da se sve promijeni od školstva prvo, vrtića pa nadalje, meni je to najvažnije jer imam malu djecu, to je razlog zbog kojeg bi mi odlučili ovdje da ostanemo.”, samo su neka od mišljenja građana iz Fojnice.

Na biralištima smo zatekli i neke od kandidata. Jasno je šta će biti najveći izazov za budućnost – sanirati štete nakon poplava.

Sabahudin Klisura, kandidat za načelnika:

“Podrška mi treba sa svih nivoa vlasti i kantonalne i feralne, državne, svi.”

Izbori su okončani, dok se zbrajaju rezultati, zbrajaju se i štete nastale od poplava. Lokalne vlasti će itekako morati zasukati rukave, jer je odgovarajuća reakcija sada građanima najpotrebnija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!