Izetbegović za FTV: Čoviću odgovara Komšić u Predsjedništvu BiH

Vijesti 04. feb 202208:52 > 08:54
N1

Političari u Neumu bili su prisiljeni raditi i po 15 sati, Elmedin Konaković unosi novu energiju u pregovore, a Draganu Čoviću cilj je ostaviti Željka Komšića u utrci za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poruke su prvog čovjeka SDA Bakira Izetbegovića koje je iznio gostujući u Dnevniku D FTV-a.

“HDZ i SDA su pomalo umorni, jako dugo u svemu učestvujemo, slično je i sa gospodinom Radončićem, mada on nije tako intezivno bio izložen tome stresu pregovaračkom. Konaković unosi novu energiju, ima nove ideje, mislim da bi on bio pogodna osoba da bude medijator toga”, rekao je Izetbegović odgovarajući na pitanje ko bi mogao sazvati nastavak pregovora u Neumu.

Izetbegović dodaje da će stranci ipak biti potrebni, da dobro paze kako se ponašaju pred njima, te da neće odbiti niti jedan sastanak, čak ni onaj noću.

“Mi smo bili prisiljeni da tri dana po petnaest sati sjedimo i radimo, vrlo napeto, snažno, koncentrirano, da radimo po 15 sati danju i noću”, požalio se Izetbegović.

Predsjedniku HDZ-a BiH, smatra Izetbegović, odgovara ovakva situacija u kojoj bi Komšić ostao u utrci za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, čime bi Čović rješio izbornu kampanju.

“On onda i dalje ostaje šef svim Hrvatima. Bojim se da njemu odgovara da ostane Komšić gdje jeste, da je riješio kampanju, da je tada neosporni vođa svih Hrvata, da nema konkurenciju unutar korupusa hrvatskog izbornog tijela, i zadržava sve mehanizme da koči tri godine FBiH. I uspjeva da dobije veći udio kolača u podjeli vlasti”, tvrdi predsjednik SDA.

Problem je u poziciji člana Predsjedništva koja jeste, kaže Izetbegović, simbolička, ali, dodaje, Hrvati iz HDZ-a imaju barem 100 pozicija više nego što im Ustav garantuje.

“Kada čovjek odbije nešto što je gospođa Eichhorist predložila, koja sasvim sigurno želi da pomogne Hrvatima i njemu, onda mora biti razlog zašto to radi. Ja sumnjam, ne mogu tvrditi, da je njemu za ovaj turnus dobro da sačuva monopol, liderski monopol kod hrvatskog naroda kroz slučaj Komšić”, rekao je Izetbegović u programu FTV.

Na koncu Izetbegović zaključuje da Čović zadržavanjem postojećeg stanja žrtvuje poziciju člana Predsjedništva, ali zadržava sve ostalo. Na koncu Izetbegović potcrtava da je treći entitet nemoguće napraviti i izrazio mišljenje da to i nije krajnji cilj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar