Izgradnja bazena u Mostaru: Od “brzo i jednostavno” do “složeno i komplikovano”

Sport 23. dec 202219:13 1 komentar

Zvukom bagera i demoliranjem ruševnih objekata premijer Fadil Novalić i gradonačelnik Mario Kordić, u augustu mjesecu najavili su početak radova na gradnji bazena, koja je prema tadašnjim izjavama trebala teći brzo i jednostavno. I početak i završetak, u ovom slučaju još uvijek su neizvjesni. Ono što je trebalo biti „brzo i jednostavno“, pretvorilo se u „složeno i zahtjevno“.

Četiri mjeseca prošla su otkako je ozvaničen početak radova, međutim do danas vidljivih pomaka nema. Nema ni mašina, niti radnika niti bilo kakvih naznaka da bi u skorije vrijeme mogli otpočeti radovi.

Gradnja ovako značajnog projekta za koji je Vlada FBiH izdvojila 8 miliona KM je vremenski zahtjevna, kazao je gradonačelnik. Istražni radovi su tvrdi okončani, te je raspisan tender za idejno rješenje objekta.

“To zahtijeva svoju proceduru, ona je u tijeku i s olimpijskim bazenom je sve uredu. On će se graditi i započeli smo s gradnjom. Onog trenutka kad vidite nekakve građevinske radove, tad ćete biti zadovoljni”, rekao je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Nedostatak olimpijskog bazena najviše osjete mlade plivačke nade i njihovi treneri. Uprkos neadekvatnim uslovima, ne propuštaju priliku praviti velike rezultate, koji bi kažu bili daleko bolji uz olimpijski bazen.

“Značio bi puno olimpijski bazen , nije loš ni ovaj ali nekako isto kao da je iskorišten”, rekao je Fatih Boškailo iz PK Velež. Trener Vanja Hujdur kaže: “Da je olimpijski bazen sušna potreba svoj djeci ovog grada, ali i rekreativcima i odraslima to je činjenica. Nadamo se i vjerujemo da će taj bazen se što prije početi raditi i da će u neko dogledno vrijeme i to biti opcija”.

Iako joj to nije bila opcija svih prethodnih godina, Lana Pudar je u kontinuitetu oduševljavala svojim rezultatima. Aktuelna evropska šampionka u disciplini 200 metara delfin, plasmanom na Olimpijske igre pokrenula je priču o bazenu, za koji je i sama kazala da nije nikakav luksuz nego potreba.

I dok će se Lana za olimpijske igre pripremati van svog grada, brojni talentovani plivači i dalje će trenirati u skromnim uslovima Sveučilišnog kampusa, nadajući se da će jednog dana priča o olimpijskom bazenu u njihovom gradu postati stvarnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare