IZIS i dalje van funkcije, iz Vlade RS poručuju: Lični podaci građana nisu ugroženi

Vijesti 11. jan 202419:45 0 komentara

Nakon hakerskog napada sistem IZIS u Republici Srpskoj i dalje je van funkcije. Njegovo postepeno, ali skoro puštanje u rad očekuje i Vlada koja je tek 12. dan od napada o svemu zauzela stav, ali i potvrdila da lični podaci građana nisu ugroženi.

Nakon što su prošli svi praznici članovi Vlade Republike Srpske vratili su se poslu. Na dnevnom redu sjednice hakerski napad na Integrisani zdravstveni sistem. Tek 12. dan nakon napada Vlada je obavezala Fond zdravstvenog osiguranja da u što skorije vrijeme IZIS vrati u upotrebu, ali sudeći po sadržaju saopštenja, bez namjere da utvrdi moguće propuste unutar institucija.

“Vlada Republike Srpske preporučuje i svim institucijama i ustanovama sa kojima IZIS ima uspostavljenu razmjenu podataka da izvrše detaljnu analizu eventualne kompromitacije informaciono-komunikacione infrastrukture, sistema, mreže i podataka”, poručili su iz Vlade RS.

Hakerski napad desio se posljednjeg dana prošle godine, i sistem je od tada van funkcije. Prema pisanju banjalučkih medija haker je u sistemu, neopaženo, boravio čak 11 mjeseci. Od trenutka napada u javnost je bombardovana različitim informacijama od one da se lični podaci osiguranika već prodaju na crnom tržištu do onih da su podaci ostali na sigurnom što je tek danas potvrdila i Vlada.

“To je ovako jedna dobra vijest za građane, ako je to tako. Ali ja u ovom slučaju više nikom ne vjerujem, pa ni samom sebi. Ja smatram da je Vlada RS nakon što je održala tu sjednicu, trebali su se u NSRS sastati Odbor za zdravstvo i Odbor za bezbjednost, foirmirati jednu jaku komisiju u kojoj bi uzeli eksterne stručnjake da utvrde u stvari do čega je sve tu došlo”, rekao je Slobodan Stanić, bivši ministar zdravlja RS.

Koliko su loše posljedice napada građani su najbolje mogli vidjeti na terenu. Ambulante su početkom godine bile pune, a rad ljekara usporen, jer su vraćeni olovci i papiru bez pristupa elektronskim zdravstvenim kartonima građana i bez uvida u nalaze, dosadašnje terapije pacijenata, pa i bez mogućnosti da oboljelima produže bolovanje. Resorni ministar o svemu se prvi put oglasio krajem prošle sedmice najavljujući da će sistem biti u funkciji za 15-ak dana.

“Ovdje je bilo očiglednog nesnalaženja i u jednom momentu čak i pokušaja zataškavanja a objelodanjeno je tek kad se shvatilo da je to ozbiljniji napad i da se neće moći tako lako prevazići i da će biti očigledno prilikom rada u samim ambulantama”, rekao je Stanić.

Sistem bi u narednim danima, prema najavama iz Vlade, ponovo mogao biti u funkciji, a u upotrebu će biti vraćen postepeno. To će za ljekare značiti i dodatni posao jer sve što urade od početka godine do tada trebaće unijeti u sistem za koji su izdvojeni milioni i koji se pokazao kao izrazito ranjiv.

Posao implementacije Integrisanog zdravstvenog sistema za oko milion građana Republike Srpske dobile su firme bliske vlastima – MMS Code i Lanako. I za to su inkasirale vrtoglavih 35 miliona maraka. Uprkos tako visokoj cijeni, prema riječima stručnjaka nije imao niti dobru zaštitu niti bekap kako bi u slučaju napada mogao proraditi u kratkom roku.

Naprimjer, sličan projekat za gotovo sedam miliona osiguranika Srbiju je koštao četiri puta manje, odnosno 5,8 miliona. Da li je IZIS, sistem koji je i bez hakerskog napada bio pun rupa, preplaćen i nedovoljno siguran pitanje je koje institucije izbjegavaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!