Jesu li u BiH političari kao “svete krave” ili odgovaraju pred zakonom?

Vijesti 03. jun 202118:54 1 komentar

Federalni ministri nezadovoljni su izvještajem Ureda za reviziju koji je dao Mišljenje s rezervom za četiri federalna ministarstva. Ured je, poručili su resorni ministri, davao preporuke i konstatacije koje su u suprotnosti sa pravilima revizije. Stoga traže da se rad Ureda za reviziju uskladi sa standardima.

Četiri federalna ministarsta imali su na raspolaganju blizu 90 miliona maraka, čijom raspodjelom su trebala biti sačuvana radna mjesta i biznisi u Federaciji. No, firme koje su sredstva dobile, u posljednjih godinu dana ipak su otpuštali radnike. Resorni ministri kažu, novac smo podijelili po kriterijumima po kojima smo i trebali, i sve je bilo transparentno.

“Šezdeset posto na osnovu prometa iz 2019. godine, a ostali dio 40 posto na osnovu zaposlenih radnika. Obavijest je bila kako u službenom listu tako i na web stranici ministrarstva, i ja sam sigurna da ste vi mediji u 12. mjesecu na web stranici mogli da nađete i to je svo vrijeme stajalo na stranici”, kazala je Edita Đapo, ministrica turizma i okoliša FBiH.

Kažu ministri, sporno je i zašto se izvještaj Ureda za reviziju poziva na 30.9.2019. kao referentni datum.

“Zašto nije 1977. godina uzeta kao referentna godina, kao moj datum i godina rođenja. Kakav kriterij je Ured za reviziju je uzeo kad je uzeo 30.9.2019. godine. Gdje to piše”, pita se Nermin Džindić, ministar energije i rudarstva FBiH.

Prekršene procedure?

Povodom izvještaja reagovali su iz SDP-a. Sada je, poručuju, jasno zašto se u Federalnom parlamentu donosila uredba a ne zakon. Na reakciju su pozvali i državno Tužilaštvo.

“Oni nisu imali većinu u parlamentu da donesu zakon, i sve zakonske norme su stavili u jednu uredbu, pri tome da se nisu pozvali koji zakon uređuju. Oni su svjesni da su prekršili sve procedure”, smatra Irfan Čengić, član Predsjedništva SDP-a.

“Očekujem od tužilaštva da sa svoje strane izuzme dokumentaciju, pokrene odgovarajuće poteze i pokaže da je ova zemlja pravna država u kojoj svi jednako odgovaramo pred zakonom, a ne da imamo političare kao svete krave”, kazao je Aner Žuljević, član Predsjedništva SDP-a.

Podsjetimo, ranije je za N1 glavni federalni revizor Dževad Nekić kazao kako je sporna uredba od početka bila loša postavljena. Osnovni kriteriji za dobijanje sredstava bili su pad prihoda u odnosu na prethodnu godnu i zadržavanje radnih mjesta, što, prema njegovim riječima, nije moglo dati realan presjek stanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare