Jurišić: Nakon ubistva Nizame Hećimović znala sam da će biti gore, počnimo od vrtića

Vijesti 12. feb 202417:44 0 komentara

Duška Jurišić, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u razgovoru za N1 kazala je kako je nakon ubistva Nizame Hećimović "znala da će biti gore", ali da će ta "amplituda zla stati u jednom trenutku". Dodala je kako je za popravljanje sistema "potrebno mnogo više", prije svega da se "krene od vrtića".

Jurišić je poručila da nam žestoki momci više ne mogu biti uzori. “Jedna učiteljica je tokom protesta rekla kako ne može biti uzor učenicima jer vozi auto staro 20 godina. Vjerujte ja pamtim vremena prije rata – Boga mi učiteljice nisu tada vozale Audi. Za uzor je potrebno nešto drugo, a ne skupo auto”, zaključila je tokom gostovanja u Danu uživo.

Žene i ne samo žene u Tuzli jučer su poručili da je dosta nakon još jednog femicida, tačno šest mjeseci nakon stravičnog ubistva Nizame Hećimović?

Nakon toga su bila ubistva žena u Živinicama i Sarajevu. Ova reakcija je sasvim logična i opravdana. Ljudi traže razrješenje ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i direktora policijske uprave. Postoji tu različitih igrača koji su odgovorni. Činjenica je da sistem ne funkcioniše i da će za njegovu popravku trebati mnogo više vremena. Ponovo ću istaći i ne funkcionisanje naših tužilaštava, posebno kada govorimo o napadu na povratnike. Rješenja preko noći ne dolaze u obzir. Mi živimo u državi koja ne može narediti entitetima, entitet ne može narediti kantonima, a kantoni općinama. Stvar je u odgovornosti svih nas. Naravno, očekuju se oštre sankcije i da funkcionišu svi segmenti sistema. Dozvolite da kažem nešto što nije popularno – mi svi imam obavezu. Na svima nama je odgovornost da prijavimo, da budemo hrabri, da pomognemo, da izrazimo solidarnost i da žrtvu ne proglasimo krivcem. Ne mogu nam više žestoki momci biti uzori. Jedna učiteljica je tokom protesta rekla kako ne može biti uzor učenicima jer vozi auto staro 20 godina. Vjerujte ja pamtim vremena prije rata – Boga mi učiteljice nisu tada vozale Audi. Za uzor je potrebno nešto drugo, a ne skupo auto.

Kako se boriti protiv nereakcije sistema? Šta onda može da uradi žrtva?

Nisu samo dovoljne edukacije i treninzi policajaca, tužilaca i sudija. To je nešto što ponesete iz kuća. I onda se suočimo sa ovakvim posljedicama. Nakon ubistva Nizame Hećimović ja sam znala da će biti gore. I ta amplituda zla će stati u jednom trenutku, ali za popravljanje sistema potrebno je mnogo više. Ne treba upirati prstom samo u policajce – vjerujte u našem slučaju treba krenuti od vrtića. Znam da ne mogu dati zadovoljavajući odgovor jer nema čarobnog štapića. Mi moramo problem rješavati u korijenu, a to je da nije dobro i nije prihvatljivo da tata tuče mamu ili da mama tuče tatu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!