Jurišić: Očekujem od SDA da se ogradi od Zahiragićeve izjave “da je Povorka ponosa devijantna pojava”

Vijesti 22. jun 202418:50 0 komentara
N1

Podršku učesnicima pete BH Povorke ponosa danas je dala i zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić koja je ujedno pohvalila Sarajevo i Sarajlije, nazvavši ih borcima za ljudska prava.

Pohvalila je i Vladu Kantona Sarajevo, kazavši da je to jedna od vlada u BiH koja podržava, promovira i štiti ljudska prava.

“Kada je riječ o entitetima, tu imamo ozbiljne primjedbe. Kao što znate incident koji se dogodio u Banjaluci prije 15-16 mjeseci još nije razriješen. Nevjerovatno je da se još uvijek ne mogu pronaći napadači. Riječ rodni identitet i seksualna orijentacija se ukida iz zakonodavstva RS. Kada je riječ o entitetu Federacija BiH, ministar zdravlja još uvijek nije odredio člana interesorne grupe koji bi sačinio pravilnik o administrativnoj promjeni spola, koja bi učestvovala u izradi zakona o istospolnim zajednicama”, kaže Jurišić.

Kada je u pitanju podrška ranjivim grupama u BiH, Jurišić ističe da nije problem u bh. građanima, nego u politikama.

“I u Sarajevu imate retrogradne politike. Imali ste prije dva dana jasnu poruku potpredsjednika SDA Harisa Zahiragića koji je rekao da LGBTIQ+ osobe nisu normalne, a da je povorka ponosa devijantna pojava. Dakle, to se graniči sa govorom mržnje i oko toga ja očekujem jasan stav SDA koja će se od toga ograditi ili će takvo što osuditi”, ističe.

Što se tiče stepena ljudskih prava ranjivih grupa, uključujući i LGBTIQ+ populaciju, Jurišić ističe da je situcija sve lošija.

“Ukoliko neke druge retrogradne politike dođu na vlast, a zadrži se aktualna u RS, sasvim sigurno ćemo imati nazadak. Naime, svi mi koji podržavamo ljudska prava, završit ćemo u ilegali”, poručuila je Jurišić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Bonus video:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!