Jurišić Sattleru: Dodik je ugrozio slobodu medija i sigurnost novinara

Vijesti 15. aug 202313:17 1 komentar
Milorad Dodik i Johann Sattler

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić uputila je pismo šefu Delegacije i specijalnom predstavniku EU Johannu Sattleru u kojem ga je upoznala s posljednjim potezima Milorada Dodika. Upozorila je kako Dodik ugrožava slobodu izražavanja medija, da je na svojoj posljednjoj konferenciji oklevetao većinu medija te novinarima ugrozio sigurnost.

Pismo prenosimo u cjelosti:

“Uprkos Vašim pregovaračkim naporima i insistiranju da se usvajanjem zakona ispune uslovi za početak pregovora Bosne i Hercegovine za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, dužna sam Vas upozoriti da je izjavama, datim na vanrednoj konferenciji za novinare, 12.8.2023. godine, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ugrozio slobodu izražavanja i medija.

Označavajući sarajevske medije, te medije Buka, Capital i BN Televiziju kao izdajničke prema Republici Srpskoj, te N1 kao neprijatelja srpskog naroda i Republike Srpske, ne samo da je oklevetao većinu medija u Bosni i Hercegovini, već je novinarima ugrozio sigurnost i onemogućio normalan rad. Podsjećam da je Bosna i Hercegovina u oblasti temeljnih ljudskih prava kao uslova za evropske integracije obavezna zajamčiti slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara.

N1, BNTV, CAPITAL i Buka odgovorili na Dodikove prijetnje

Niko nema pravo, a posebno ne visokopozicionirani političari poput Milorada Dodika, proglašavati medije, koji profesionalno rade svoj posao, neprijateljima srpskog naroda i Republike Srpske.

Podsjećam Vas da je u martu napadnuta povratnička porodica Fadila i Ajše Memišević iz mjesta Omeragići kod Višegrada, da su u Banja Luci napadnuti LGBTIQ aktivisti, da je u junu napadnut i pretučen Osman Mehanović iz Bratunca, da je policija povratniku Mirsadu Omeroviću iz Srebrenice odredila pritvor zbog navoda o ugrožavanju sigurnosti, ali da je istovremeno izostala reakcija na prijavu imama Damira Peštalića iz Srebrenice o uznemiravanju 11. jula 2023. na Dan žalosti povodom sjećanja na genocid u Srebrenici. U slučajevima napada na bračni par Memišević i LGBTIQ aktiviste, još uvijek nije završena istraga, mada je od incidenata prošlo pet mjeseci. Predsjednik Republike Srpske opsovao je genocid u Srebrenici, a novinarki RTV Srebrenica Kadiri Šakić vijest, koju je pripremila, cenzurisana je izbacivanjem riječi genocid. Mediji, koje ne osuđuje Milorad Dodik, počeli su hajku na autore publikacije „Izvještaj o negiranju genocida“, te na pojedine uposlenike Memorijalnog centra Potočari. Prešutkuje se, te na taj način odobrava govor mržnje i poticanje na mržnju organizacije Istočna Alternativa i Facebook stranice Despotovina u Republici Srpskoj. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ne postavlja pitanje o izvorima finansiranja pomenute organizacije i medija.

Jedan od uslova za početak pregovora Bosne i Hercegovine za punopravno članstvo u Evropskoj uniji je poboljšanje zaštite i uključivanje ranjivih grupa, posebno osoba s invaliditetom, djece, LGBTIQ osoba, pripadnika romske zajednice, pritvorenika, migranata i tražitelja azila, kao i raseljenih osoba i izbjeglica. Položaj ranjivih grupa, uzimajući u obzir veliki broj incidenata u posljednjih pet mjeseci, gori je nego ranije, te očekujem od Vas da to imate u vidu prilikom ocjenjivanja da li je Bosna i Hercegovina ispunila uslove za početak pregovora, odnosno novi korak ka evropskim integracijama.

Mnogo je nas koji želimo stvarni napredak Bosne i Hercegovine, a ne formalno ispunjavanje uslova za pristupanje Evropskoj uniji bez sadržaja, koji bi garantirao da stanovnici Bosne i Hercegovine ne napuštaju svoju državu, da ne strahuju hoće li biti krivično sankcionirani zbog verbalnog delikta, te da ne budu izgnanici u sopstvenoj zemlji kao što je to od marta bračni par Memišević, koji po drugi put od 1992. nije u svom domu u Omeragićima kod Višegrada.

Očekujem od Vas da ove brojne i u posljednje vrijeme učestale slučajeve ugrožavanja slobode izražavanja i medija, te ugrožavanja prava ranjivih grupa imate u vidu prilikom ocjenjivanja napretka Bosne i Hercegovine”, zaključuje Jurišić u pismu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare