Kada će se u Mostaru kažnjavati oni koji ne plaćaju parking

Vijesti 07. okt 202118:38 1 komentar

Iako se naplata parkiranja u Gradu Mostaru odvija još od 2013. godine, do sada nije bilo mogućnosti za kažnjavanjem onih koji parking ne plaćaju. To bi se uskoro moglo promijeniti - donošenjem odluke Gradskog vijeća u mjesecu junu, stekli su se uslovi da JP MoParking oživi u punom kapacitetu, te da se počne s kontrolom i naplatom mirujućeg prometa u ovom gradu. Cijene parkiranja izazvale su različite reakcije, a mnogi su mišljenja da previsoke za naš standard.

Neplaćanje parkinga bez kažnjavanja uskoro postaje prošlost. Bez odluke Gradskog vijeća, preduzeće “Mostar parking” dosad nije imalo načina naplatiti kazne, no nakon odluke vijeća o organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim površinama trebalo bi doći do rješavanja problema mirujućeg prometa.

Prekršajni nalozi

“Sve će ići blagovremeno, upozorit ćemo građane i prije nego krenemo s tim. Ljudi će imati informaciju, već ih pripremo kroz medije par mjeseci, mada ovo ništa nije novo. JP Mostar parking djeluje od 2011., radilo je 2013. u punom kapacitetu.  Četiri parking aparata nisu u funkciji i tu se ne vrši naplata, svi ostali su u funkciji i održavani su”, naveo je Darko Knezović, direktor “Mostar parkinga”.

Mobilna i web aplikacija za kontrolu i naplatu parkiranja trenutno je u testnoj fazi, a kada bude završena prepreka za provođenje naplate i izdavanje prekršajnih naloga neće biti.

Sat vremena parkinga u I zoni naplaćuje se 1,5 KM, u II zoni 1 KM, u III 0,50 KM. Dnevna karta u I zoni košta 20 KM, u II 15 KM i III zoni 10 KM.

A oko cijena parkinga građani podijeljenog mišljena. I dok jedni smatraju da su cijene sasvim korektne, drugima su pak preskupe i u poređenju s drugim evropskim metropolama, kako kažu mnogo veće.

Grad Mostar posudio je MoParkingu novac u iznosu od pola miliona KM, s ciljem pokretanja aktivnosti vezanih za poslovanje ovog preduzeća.

Povlaštene karte

“Grad Mostar je sagledao mogućnosti Javnog preduzeća MO Parking i vidio da nisu u mogućnosti sa svojim finansijskim kapacitetima, jer im je blokiran račun, ući u ozbiljnu priču, kakvu mi želimo, a grad Mostar je izdvojio pozajmicu od 500 hiljada KM sa grace periodom od godinu dana dok MO Parking ne stane na svoje noge i ne bude u mogućnosti sam vraćati ova sredstva”, naveo je Salem Marić, predsjedavajući GV Mostar.

Planirane su i tri grupe povlaštenih karata: parking-karte za stanare, za osobe koje žive na području grada van mjesta predviđenih za naplatu , te parking-karte za pravne osobe. Unutar kategorije stanara postoji i potkategorija za penzionere i ratne vojne invalide za koje će cijena mjesečne karte iznositi 5 maraka, a godišnja 45 KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare