Kada religija zagazi u politiku, političari to vješto koriste za jeftine poene

Vijesti 06. aug 202206:40 5 komentara

Odnos vjere i države ponovo se ovih dana aktualizira. Predizborna kampanja je počela, a političari ne prezaju ni od korištenja religije za vlastite interese i izborne rezultate. No, problem nastaje onda kada religija zagazi u politiku.

Uloga Srpske pravoslavne crkve u političkom životu, posebno u izbornom procesu, u Republici Srpskoj veoma je velika jer biračko tijelo, uglavom, čine pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti, koji slušaju riječ vjerskih velikodostojnika. A to, upravo, vješto koriste političari za jeftine političke poene, bilo da su iz vlasti ili iz opozicije.

“Takmiče se i žele da se što više približe crkvi, odnosno, samom vrhu crkve kako bi dobili njihovu podršku i samim tim bio bi im olakšan put da dođu do većeg broja glasova na izborima”, smatra Velizar Antić, politički analitičar.

U tome se, ponekad, ide predaleko pa je, na primjer, član Predsjedništva BiH i prvi čovjek SNSD-a Milorad Dodik nedavno javni novac obećao svim vjerskim licima u RS.

“SNSD će uputiti prijedlog Vladi Republike Srpske da svi vjerski službenici koji imaju službu u Republici Srpskoj od 1.1.2023. godine primaju zagarantovanu platu s pratećim doprinosima”, kazao je Dodik.

A ukoliko vlast finansira vjerske institucije onda i one postaju zavisne od vlasti. Ipak, vjerske zajednice i politiku treba razdvojiti, kako je to Ustavom i propisano, smatraju pojedini opozicionari. Posebno u vrijeme predizborne kampanje vjerski velikodostojnici sve tri konfesije u državi trebalo bi da se distanciraju od političkih predstavnika.

“Smatram da je to gruba zloupitreba vjerskih zajednica i mislim da je primjer sadašnjeg hercegovačkog vladike Dimitrija koji izbjegava bilo kakav susret sa političarima i koji ne učestvuje ni u kakvim političkim govorima je dobar primjer kako treba da se ponašaju vjerski velikodostojnici”, kazao je Nebojša Vukanović, predsjednik liste Za pravdu i red.

Nije rijetkost da su pojedina sveštena lica česti gosti i različitih političkih skupova i prijema povodom otvaranja različitih preduzeća. Tako je nedavno na Manjači Dodik otvorio benzinsku stanicu koju je osveštalo čak sedmorica sveštenika. No, često se bez razloga osuđuje uloga crkve na ovakvim događajima, a mnogo je drugih suštinskih problema.

“Možda slika nije lijepa. Ali meni je apsurdno, ako je nekome apsurdno da je bilo sedmorica sveštenika. meni je apsurdno da je najuticajniji političar otara pumpu. Mislim da s epreviše značaja tome daje, imamo mi mnogo većih problema”, kazao je Aleksandar Stojanović, urednik portala Banjaluka.net.

Koliko je religija involvirana u politiku Republike Srpske pitali smo i građane Banja Luke. Međutim, kao i o svemu ostalom u državi i u ovom slučaju stavovi su podijeljeni.

Miješanje vjere i politike nije strano ni u regionu. Čak je i poželjno.

Iako su bliski vlasti, ponekad i najviši vjerski velikodostojnici nisu sigurni koje funkcije ovdašnji političari obavljaju, što simpatično ilustruje ranija izjava patrijarha srpskog Porfirija na jednom skupu.

“Ja sam maloprije pitao kako da te oslovim, predsjedniče, jer nisi predsjednik ničega”, kazao je patrijarh Porfirije Dodiku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare