Kako do nove Vlade FBiH: SDA neće popustiti, ali ni vladajuća koalicija

Vijesti 07. mar 202319:12 1 komentar

Lidija Bradara ne želi gubiti vrijeme. Nakon što je i zvanično preuzela fotelju predsjednice Federacije, održani su i prvi razgovari sa Nerminom Nikšićem, kandidatom za premijera Federacije nove parlamentarne većine.

Obostrano mišljenje, predsjednice Bradara kao i gospodina Nikšića je kako vremena za gubljenje nema te da ovaj proces treba što prije početi. Prethodno je održan i sastanak sa potpredsjednicima Federacije BiH na temu funkcioniranja izvršne vlasti,” navedeno je u saopštenju.

Proces treba početi, no kako ga završiti. Za imenovanje premijera FBiH, kojeg potom treba da potvrde oba doma federalnog Parlamenta, potrebna je i saglasnost potpredsjednika FBiH. Jedan od njih, Refik Lendo svoju podršku uslovio je ulaskom SDA u vlast i od toga ne namjerava odustati.
Admir Čavalić iz SBiH odgovara, većina je formirana, nema mjesta za SDA.

Kako sada stvari stoje mogu se očekivati tri scenarija, da vlada na čelu sa premijerom Novalićem uđe u treći mandat, da OHR interveniše, ili da federalni parlament usvoji izmjene ustava FBiH. Za HDZ su ovakve stvari neprihvatljive. SDA neće popustiti, čini se ni vladajuća koalicija u Federaciji. Preostaje Visoki predstavnik.

Nova parlamentarna većina koju čine “osmorka” i HDZ BiH ima 58, od ukupno 98 poslanika u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta, te većinu u Domu naroda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare