Kako je angažman u Bosni i Hercegovini uticao na razvoj Njemačke vojske

Vijesti 04. apr 202418:58 0 komentara
REUTERS/Liesa Johannssen/ilustracija

Njemačke oružane snage, Bundeswehr, su nekada osnovane kao bedem protiv sovjetskih snaga u istočnoj njemačkoj (DDR). Nakon ponovnog ujedinjenja, uslijedile su međunarodne misije u inostranstvu, a prva takva misija bila je u Bosni i Hercegovini. Međutim, sada se ova vojska ponovo suočava sa rastućom prijetnjom iz Rusije, piše Deutsche Welle.

DW navodi da su početkom 1996. godine vojnici iz Njemačke “prvi put od kraja Drugog svjetskog rata u borbenoj opremi kročili na tlo druge evropske zemlje”.

Ističe se da Nijemci u Bosnu i Hercegovinu nisu došli kao “plavi šljemovi” za UN, već za NATO.

NATO misija u BiH: Promjena u Bundeswehru

NATO je formirao “Snage za implementaciju”, IFOR, kasnije “Snage za stabilizaciju”, SFOR, kako bi osigurao prekid vatre u maloj zemlji jugoistočne Evrope, uz njemačko učešće.

Ali ovo raspoređivanje označava više od početka angažmana NATO-a u zemljama Zapadnog Balkana: njemački Bundeswehr i posebno njegovi vojnici su bili samo djelimično pripremljeni za raspoređivanje u maloj BiH, prošaranoj uskim planinskim dolinama. Neki od puteva tamo su morali biti prošireni jer inače teška vojna oprema ne bi napredovala”, navodi se.

Takve takozvane “Out-of-Area” (van područja) misije do tada nisu bile dio obuke njemačkih oružanih snaga. Tokom Hladnog rata, Bundeswehr unutar NATO-a bio je prvenstveno odgovoran za odbranu od napada takozvanih država Varšavskog pakta. To su bile zemlje sovjetske zone uticaja, koja je obuhvatala i istok današnje Nemačke, socijalistički DDR.

Sovjetski Savez je samo tamo imao pola miliona vojnika. Osim toga, DDR je obezbijedio više od 150.000 vojnika sa svojom Nacionalnom narodnom armijom (NVA).

Pripreme za mogućnost napada s istoka

Navodi se da je NATO svake godine održavao vježbe mogućeg scenarija napada, prvenstveno napada tenkova na ravne površine u sjevernoj Njemačkoj. Tenkovske jedinice Bundeswehra trebale bi se suprotstaviti takvom napadu dok se ne uspostavi neograničeni zračni suverenitet nad mogućim napadačem sa istoka, posebno uz podršku SAD-a, najveće zemlje NATO-a.

Za ovu prilično dobro definiranu ulogu unutar NATO-a, zapadnonjemačka vojska je porasla sa 249.000 vojnika 1958. godine na 493.000 vojnika 1972. godine. To je trebalo da ostane godina sa najvećim brojem vojnika u Bundeswehru.

Bundeswehr je ostao na broju trupa od oko 480.000 do otvaranja Gvozdene zavjese i pada Berlinskog zida. Nakon toga, broj vojnika se samo nakratko ponovo povećao kada je Bundeswehr integrisao Nacionalnu narodnu armiju Istočne Njemačke – prvenstveno s ciljem ukidanja struktura NVA.

Jačina trupa 181.000 vojnika

Dvije decenije nakon završetka sukoba Istok-Zapad, oko 200.000 vojnika je još uvijek služilo u njemačkim trupama. Prema Federalnom ministarstvu odbrane u Berlinu, Bundeswehr je prošle godine imao samo 181.000 članova.

Samo mali dio njih je spreman za borbena dejstva unutar NATO-a. Bundeswehr u NATO-u se ponovo promijenio, posebno s raspoređivanjem u Afganistanu nakon terorističkih napada u SAD-u 2001. godine.

Navodi se da je dugo vremena bio cilj da se uspostave jedinice koje se mogu brzo transportovati, čak i u Afganistan.

Sve do takozvane “prekretnice” prije dvije godine. Taj termin je iskoristio kancelar Olaf Scholz u govoru u njemačkom Bundestagu”, navodi se.

Ova reakcija je uslijedila nekoliko dana nakon velikog ruskog napada Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

Odbrana napada velikih razmjera u Evropi je vojni scenario koji mnogi vojni zvaničnici više nisu planirali u tri decenije nakon završetka Hladnog rata”, navodi se.

Boris Pistorius: “Spremni za rat” za pet godina

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius izjavio je da Bundeswehr mora postati “spreman za rat”.

Kako navodi DW, analize pretpostavljaju da bi se Rusija mogla usuditi da napadne teritoriju NATO-a za manje od pet godina. Navodi se da je od početka invazije na Ukrajinu vlada u Moskvi prešla na ratnu ekonomiju.

Nakon tri decenije operacija “van područja”, municija Bundeswehra dovoljna je samo da odbrani takav napad nekoliko dana. Sada NATO i Bundeswehr treba da se unaprijede tako da odvraćanje od Rusije bude toliko snažno da će se moskovska vojska suzdržati od napada na teritoriju NATO-a u budućnosti. Baš kao u četiri decenije Hladnog rata”, ističe se na kraju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!