Luhrmann za N1: Zabrinjava me šta sve čujemo od Dodika, nećemo tolerisati nasilje i secesionizam

Vijesti 09. feb 202416:51 0 komentara

Njemačka ministrica za Evropu i klimu Anna Luhrmann izrazila je zabrinutost zbog izjava koje, kako kaže, čuje iz Republike Srpske i od Milorada Dodika. Upozorila je da Evropska unija neće tolerisati secesionističke tendencije. U intervjuu za N1 naglasila je i to kako visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt ima podršku njemačke vlade, ali da je on neovisan u svojim odlukama.

Susret s članovima Ustavnog suda BiH, je li to ključna poruka vašeg dolaska?

Bilo mi je jako važno da se susretnem s članovima Ustavnog suda i od njih čujem kakav važan posao rade jer u svim demokratijama u svijetu imamo podjele nadležnosti, a važno je da US ima dovoljan broj sudija i tu vaš sud ima velike probleme. Nema dovoljno sudija i vrlo je važno da se imenuju jer imaju veliki broj slučajeva kojima se moraju baviti. Ako bi se uspjele imenovati dodatne sudije, onda bi nacionalne sudije imale veći utjecaj u ovom sudu i to bi bilo jako važno kako bi se ojačala vladavina prava.

Vjerujete da BiH može dobiti “zeleno svjetlo” u martu?

Njemačka podržava put BiH u EU i to izričito jer BiH se nalazi u srcu Evrope i njeno mjesto je u EU. Važno je da vlada poduzima dalje reformske napore kao bi se poslao signal da politika je zaista ozibljna što se tiče pristupanja EU. Kada se ta tačka dostigne i počnu pregovori, tek tada počinje pravi posao jer ima 30 poglavlja i sve oblasti.

Vjerujete li da je u martu taj trenutak?

Ja to tako doživljavam i mislim da postoji velika podrška članica EU proširenju, pogotovo za zemlje Zapadnog Balkana. Mislim da je trenutak u EU dobar za proširenje i BiH to treba da iskoristiti za sebe. Ako reforme budu uspješne, mislim da će u martu biti pozitivan signal.

Mogu li stvari unutar EU funkcionisati kako kaže Milorad Dodik koji traži tačan datum ulaska, ako otpočnu pregovori?

Za sve kandidate važi isto. Tempo ulaska je u vašim rukama. BiH ima jako puno posla pred sobom. Poudzanost izbornog procesa, vladavina prava, nezavisnost pravosudnih organa, zaštita okoline… Sarajevo je širom svijeta jedan od najgorih sa kvalitetom zraka. Moramo zajednički preći s korištenja prljave energije – uglja, na obnovljive izvore energije.

Visoki predstavnik je najavio da će koristiti bonske ovlasti za nametanje izmjena Izbornog zakona. Je li se od toga odustalo?

Schmidt je nezavisan u svojim odlukama i morat ćete njega pitati. Za nas kao saveznu vladu je jasno da su te izmjene izbornog procesa potrebne, da građani znaju da će njihov glas ići onome za koga su glasali. Kao zadnaj mogućnost je da visoki predstavnik upotrijebi svoje ovlasti. Očekujem od svih političara koji kažu da žele pristupiti EU da će podržati cilj nezavisnih izbora.

Ima li visoki predstavnik bezrezervnu podršku njemačkih institucija?

Naravno da stojimo uz visokog predstavnika, njegovo mjesto je važno u kontekstu aktuelne situacije u kojem se nalazi BiH.

Može li se bh. pravosuđe izboriti sa procesom protiv predsjednika RS?

Zaista me zabrinjava šta se dijelom može čuti iz RS i od Dodika. Često se mogu čuti neke nacionalističke tendencije i zbog toga smo bili primorani da sredstva za dio razvojnih projekata povučemo. Mene srce boli zbog ljudi. Ali veliki je problem što imamo posla s političarem koji pod znak pitanja stavlja dobru saradnju. Ovakav secesionisitčki kurs nećemo tolerisati i tu stojimo na strani ljudu u BiH koji žele miran suživot i prisutpanje EU. Jako tužnom me čini što sam čula danas od studenata, da mnogi žele ići u Njemačku i ne žele ostati ovdje. Želim da mladi ljude ovdje vide svoj dom i ekonomsko ostvarenje.

Kakva je budućnost BiH? Vidite li nas dijelom EU u nekom narednom periodu?

Zaista. BiH je u samom srcu Evrope i zbog toga mora ući u EU i naporno radimo na tome da se potrebne reforme provedu. Potrebna je politička volja, podrška civilng društva kako bi brzo napredovali na tom putu.

Vidite li mogućnost eventualnog sukoba u BiH?

Upravo zbog toga je i prisutan Eufor kako ne bi došlo do sukoba i šaljemo jasan signal – nećemo tolerisati nasilje i secesionizam.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!