Kako je i zašto u Banjaluci povučen zakon o stranim agentima, Korajlić za N1: “Još uvijek prijetnja nad glavama svih u BiH”

Vijesti 30. maj 202409:44 > 12:11 0 komentara

Kako je i zašto u Banjaluci povučen zakon o stranim agentima iz skupštinske procedure? Šta bi moglo značiti dodatno usaglašavanje sa zakonima "koje imaju i primjenjuju pojedine evropske zemlje", zakona koji je označen ruskom i gruzijskom kopijom razgovarali smo u Novom danu sa Ivanom Korajlić, izvršnom direktoricom Transparency Internationala.

Na samom početku razgovora Ivana Korajlić je kazala ko je utjecao na to da se povuče ovaj zakon, te da li međunarodna zajednica ima “prste u ovome”.

“Možemo samo spekulisati o tome koji je osnovni razlog povlačenja zakona. Usvajanje ovakvog zakona je protivno Ustavu RS i svim relevantnim konvencijama. Znajući odnose vlasti u RS, teško da možemo jasno znati zbog čega se ovaj potez povukao. Zabrinjava nas činjenica da je predsjednik RS Milorad Dodik nakon toga putem društvenih mreža dao obrazloženje. Ne možemo se opustiti i govoriti da je ovim završena saga, nego je i dalje prijetnja nad glavama svih u BiH. I to uz mogućnost da se bilo kada uputi u proceduru”, navela je.

N1 BiH

Potom je dodala:

“Poznavanje pristupa vlasti u RS navodi nas na zaključak da se radi o kalkulaciji sopstvenih ličnih interesa. Šta je ključna stvar možemo samo nagađati. Ne znamo šta se sve dešavalo iza kulisa. Danima su se svi bavili drugim pitanjima. Gdje zapravo ništa drugo što je bilo u procceduru nije moglo dobiti ni pažnju lidera u RS i javnosti. Teško je govoriti šta je tačno što je utjecalo na odluku. Uvijek postoji mogućnost da se ovo pitanje aktualizira”. 

Na pitanje da li su stigli signali iz Washingtona o dodatnim sankcije, čak se pominje i SNSD ali i neke banke u oba entieteta, Korajlić je kazala:

“Pitanje sankcija i blokada računa je nešto što je prvi put zbunilo predsjednike vlasti u RS. Prvi put imaju konkretne posljedice u vezi sa odlukama koje su donosili. Sigurno će sve ovo utjecati na dalje donošenje odluka. Jer sada svako od pojedinaca koji treba da potpiše određenu odluku, a koja ih može dovesti pod sankcije dobro će vidjeti jer ima mnogo veće posljedice. Posljedice su sada negativnije, jer se radi o dovođenju u pitanju primanje plata i niza drugih stvari. Svaka ovakva štetna inicijativa služi uvijek za neku drugu svrhu. Da li trgovinu, manipulaciju ili utjecaj na neke druge procese”, kazala je Ivana Korajlić u Novom danu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!