Kako kroz par klikova provjeriti da li vam se uplaćuju staž i osiguranje

Lifestyle 04. nov 202216:35 0 komentara
N1

'Kod istog poslodavca sam radila nekoliko godina. Imala sam zdravstveno osiguranje. Tek kada mi je zatrebala hitna ljekarska pomoć, saznala sam da su me u jednom momentu prestali osiguravati', požalila nam se čitateljka. Ovakve situacije, nažalost, nisu rijetkost. No, daleko od toga da je ove važne stavke teško provjeravati. U oba bh. entiteta su građanima dostupne platforme na kojima, uz svega nekoliko klikova, možete provjeravati poslodavca. Stoga, apeluju iz Porezne uprave Federacije BiH – bilo bi dobro da to često i činite.

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine krajem pošlog mjeseca je objavila izvještaj prema kojem su, zaključno sa 20. oktobrom, inspektori ove uprave do sada samo u brzim akcijama otkrili 10.091 radnika koji su radili “na crno”.

Dok će priče o poslodavcima koji redovno izmiruju svoje obaveze prema uposlenicima mnogima u BiH zvučati prije kao incident, a iznad navedena statistika kao ‘nužna’ ili ‘opravdana’ realnost – brojni su ipak i oni koje podaci o vlastitom stažu ili uplaćenom osiguranju negativno iznenade, nerijetko i u poprilično nezgodnim momentima.

Sa nama je, tako, vlastito negativno iskustvo podijelila čitateljka koju je informacija da je dugogodišnji poslodavac prestao osiguravati zatekla u najgorem trenutku – onda kada joj je bila potrebna pomoć u liječenju.

Istovremeno, nerijetki su i oni slučajevi u kojima radnici u Bosni i Hercegovini tek uslijed promjene radnog mjesta ili odlaska u penziju, saznaju da, suprotno njihovim ubjeđenjima, nemaju broj godina radnog staža na kojeg su računali.

Ujedno, to koliko zapravo staža imamo, te da li nam je poslodavac redovno uplaćivao doprinose za penziono i invalidsko osiguranje nije pitanje samo za gore spomenute kategorije. Upravo suprotno. Mladi su, primjerice, ti koji mnogo češće mijenjaju radne strukture, češće rade i pod ugovorom o djelu – a sve ono što stoji na papiru nije nužna garancija da je sprovedeno i u praksi.

Administrativne teškoće sa kojim se susreću na skoro pa svakom susretu sa službama, sasvim sigurno su razlog zbog kojeg oklijevaju pri redovnoj provjeri ovih iznimno važnih informacija. No, znaju li da im one mogu biti na dohvat ruke, i to iz topline doma?

Kako provjeravati doprinose u FBiH?

Porezna uprava Federacije BiH ima posebnu elektronsku platformu za provjeru uplaćenih doprinosa i evidentiranog osiguranja.

Na online portalu za provjeru uplaćenih doprinosa i evidentiranog osiguranja, zaposlene osobe mogu provjeriti da li im je i u kojem iznosu poslodavac uplatio doprinose i prijavio kod nadležnog organa počevši od 2011. godine kada je uspostavljen Jedinstveni sistem (uključujući i one zaposlene osobe kojima je od 2011. godine prestalo obavezno socijalno osiguranje tj. radni odnos).

Platforma se zove e-doprinosi i možete joj pristupiti putem putem OVOG LINKA.

Provjera nije komplikovana, za nju će vam trebati svega nekoliko podataka. Pored unosa svog jedinstvenog matičnog broja, broja lične karte, te imena jednog roditelja, trebat će vam još lični/osobni idenitifikacioni broj (LIB/OIB).

To je, naime, jedinstveni broj koji Porezna uprava Federacije BiH dodjeljuje svakom osiguranom licu upisanom u Jedinstveni sistem.

Za dobijanje ovog broja zaposlena osoba treba posjetiti poreznu ispostavu prema svome prebivalištu i uz pokaz lične karte dobiti obavijest sa ličnim podacima koja će sadržati i trajni LIB/OIB sa kojim može koristiti ovu uslugu.

screenshot

Važno je napomenuti da, nakon što dobijete LIB/OIB uslugu možete koristiti bez ponovnih odlazaka u pripadajuću poreznu ispostavu. Kontakt, kao i adrese poreznih ispostava u Federaciji BiH možete pronaći OVDJE.

Šta možete učiniti ukoliko ovim putem utvrdite da niste osigurani?

Ukoliko zaposlenik u Federaciji BiH utvrdi da mu nisu uplaćeni doprinosi svoj slučaj može prijaviti na dvije mail adrese: [email protected] ili [email protected]. Može to učiniti i putem SMS-a na broj +387 61 724 610 ili putem besplatnog telefona na broj: 080 020 333.

Iz Porezne uprave Federacije Bosne i Hecegovine su za N1 naveli broj dosadašnjih logovanja na pomenutu platformu, te skrenuli pažnju na važnost blagovremene provjere ovih važnih podataka.

“Po evidenciji Porezne uprave u aplikaciji E-Doprinosi od sredine 2016. godine evidentno je 236.369 uspješnih logovanja sa 458.856 različitih pregleda. Ovom uslugom povećavamo transparentnost, odnosno dajemo mogućnost svakom osiguraniku da blagovremeno provjeri da li su njihovi poslodavci platili doprinose ili da li su ih prijavili po osnovu radnog odnosa, kako bi mogli na vrijeme reagovati, jer zbog neuplaćenih doprinosa im je onemogućeno ostvarivanje prava iz osiguranja”, naveli su nam.

Napomenuli su i to da radnici moraju biti strpljivi, s obzirom na to da da nekada prođe i do 60 dana od početka rada do prvog podatka o uplaćenim doprinosima, radi rokova podnošenja obrazaca koje poslodavac ima, te zbog njihove obrade i kontrole.

“Sasvim sigurno da bi korištenje elektronskog servisa Porezne uprave moglo doprinijeti da se smanje iznenađenja uposlenika po pitanju neuplaćenih doprinosa. Uvođenjem ovih servisa od 2016. godine pokušala se preduprijediti situacija da uposlenici tek kada prestanu s radom kod poslodavca saznaju da im doprinosi nisu uplaćeni. Također, na JS 3650E prikazuju se i doprinosi po drugim osnovama koje mogu biti značajne osiguranicima (npr. doprinosi uplaćeni po osnovu trudničkog bolovanja, doprinosi po osnovu dokupa staža koje vrše kantonalni zavodi za zapošljavanje i dr.)”, naglasili su iz PUFBiH, dodajući da svi oni uposlenici koji nemaju stalan pristup internetu, računaru, i slično – spomenuta uvjerenja mogu dobiti besplatno u poreznoj ispostavi kojoj pripadaju.

Pored navedene funkcije zaštite radnika i njihovih porodica u FBiH, funkcionalnost ovog E-Servisa je i jedan od alata Poreznoj upravi FBiH u borbi protiv sive ekonomije i “rada na crno”, naveli su, istovremeno skrečući pažnju da postoje i brojni uposlenici koji pristaju na rad a da nisu prijavljeni kod nadležnog organa.

Kako provjeravati doprinose u RS?

Slično kao i u Federaciji BiH, i u Republici Srpskoj je na stranici tamošnje porezne uprave građanima dostupan odjeljak pod nazivom ‘e-usluge’.

Ipak, za razliku od FBiH, da biste koristili usluge ovog servisa morate biti registrovan korisnik.

Postoje dva načina na koja se možete registrovati – putem interneta, ili odlaskom do poreske ispostave. Treba odmah naglasiti da se građanima, kako bi imali potpuniji pristup pregledu svojih doprinosa, savjetuje registracija odlaskom do ispostave, gdje ćete predati obrazac koji možete preuzeti OVDJE.

Nakon toga, dobit ćete pristupne podatke, odnosno korisničko ime i lozinku, sa kojima se prijavljujete na OVAJ LINK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!