Kakva budućnost čeka bračni par Izetbegović? Mnogi direktori već zvali Nikšića

Vijesti 15. feb 202322:38 2 komentara

U posljednjem izdanju Pressinga, akademik Slavo Kukić analizirao je najaktuelnije teme, među kojima su svakako i dešavanja unutar novopećene većine na državnom nivou BiH, kao i znatno zamršeniji proces formiranja vlasti na federalnom. Na državnom je, podsjetimo, jedna od najvećih promjena izostanak Stranke demokratske akcije (SDA) u vladajućoj garnituri, dok bi, u slučaju sličnog scenarija na federalnom nivou "mogla prijetiti mostarizacija" entiteta. Stoga, pitali smo, kakvu političku budućnost predviđa lideru SDA Bakiru Izetbegoviću, te njegovoj supruzi Sebiji Izetbegović, još uvijek aktuelnoj direktorici KCUS-a i zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo.

Kaže – što više bude pravne države – otpor prema bračnom paru Izetbegović biće sve veći. To uključuje i današnje glasače SDA, kao i one koji su se zahvaljujući njima desetljećima ‘dobro hranili iz državnih jasli’.

“Kad je sve uredu – onda se lidera tapše po leđima. Kada se izgubi pozicija, javlja se otpor prema lideru. Kako lider ne bude mogao raditi ono što danas radi, taj otpor će se povećavati”, naveo je Kukić.

U Bosni i Hercegovini, podsjetio je, govorimo o pravosuđu kao o zasebnoj vertikali vlasti. Ipak, u praksi ‘nema nikakvog govora o tome’.

“Pravosuđe Bosne i Hercegovine je ekspozitura centara političke moći. Zbog toga je Senaid Begić završio u Zenici, a jer se suprostavio SDA-ovoj kriminalnog hobotnici. Zbog toga vi danas imate i prijave protiv rektora UNSA Rifata Škriljelja, jer se drznuo i nije ostao lojalan”, naveo je Kukić.

To je, ujedno i slanje poruke drugima šta ih čeka ukoliko pokušaju isto. Ipak…

“Onog časa kad dođe do promjene vlasti pod pretpostavkom da stranke Osmorke budu imale neku vrstu lobističke potpore i od drugih partnera vlasti, u tom momentu će hobotnica SDA-ovog utjecaja u pravosuđu radikalno slabiti, a otpor ka Izetbegovićima će postati puno radikalniji”, dodao je.

To, ukratko, pojasnio je, znači da bi se i članovi SDA mogli okrenuti protiv stranačkog vrha.

“Ti ljudi razmišljaju tako da ‘ako ja sa tvojim odlaskom gubim osnovu egzistencije, odoh tražiti zaštitu kod drugih partija’. Čuo sam da su mnogi direktori u javnim preduzećima pokušali uspostaviti komunikaciju s Nikšićem kako bi vidjeli šta je sa njihovom budućnošću”, tvrdi Kukić.

S druge strane, sličnih naznaka tamo gdje je dominantna vlast SNSD-a i HDZ-a još uvijek nema. Važno je samo, dodao je Kukić, da negdje počne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare