Kenan Magoda za N1: Sarajevo postaje kulturno gradilište, SFF privukao veliku pažnju posjetioca

VIDEO 15. aug 202418:31 > 20:13 0 komentara

Danas su radnici Nacionalne i universzitetske bilblioteke održali protest jer im nije isplaćeno pet plata. Kažu ovo je posljednji vapaj nadležnim da spriječe zatvaranje koje su najavili za 25. august, simbolično kada je izgorjela Vijećnica 1992. godine. Ovo je jedna od tema o kojoj smo u Danu uživo razgovarali sa Kenanom Magodom, ministrom kulture i sporta KS.

Uposlenici NUB BiH ispred Vlade Federacije BiH, Vlade Kantona Sarajevo i Vijeća ministara tražili su razgovor sa nadležnim, no niko im se nije obratio. Ministarstvo kulture i sporta KS je ponudilo kratkoročnu mjeru iako nije njihova nadležnost. 300.000 maraka za isplatu plata za april, maj i juni… No, ovoj problem se mora riješti sistemski i trajno.

Kako na cijelu situaciju gleda pitali smo Kenana Magodu.

“Ministarstvo kulture i sporta i Vlada KS nisu adresa za rješavanje ovog problema. Godinama ljudi ne žele da se bave time, ne žele da razgovaramo o tome. Uvijek se lome koplja na Vladi KS. Mi smo donijeli jednu privremenu pomoć. No, to ne može trajno riješiti problem. Država je zakazala ponovo”, kazao je Magoda.

Potom je dodao:

“Postala je najbolje floskula da to nije naša dužnost, a ne znamo čija je. I tako možemo izgubiti sve. Kultura nije nikada bila bolja u KS. Kada je riječ o čistoći grada Sarajeva, to su zadužena druga ministarstva. Mislim da tu ima niz problema. Svakako uvijek može biti izgovora, ali trebamo na djelu pokazati. Ceste moraju biti čiste, kontejneri da budu prazni. To je prva slika koju će turisti ponijeti u svoju zemlju. Vjerujem da će resorni ministar riješiti problem”. 

Pet institucija kulture u KS su riješene.

“Veliki broj godina se ništa nije radilo. Uskoro ćemo postati kulturno gradilište u Sarajevu. 30. Sarajevo Film Festival uskoro počinje. Grad nikada nije bio punije. Razgovaram stalno sa direktorom SFF-a. Pored festivala će biti veliki broj kulturnih manifestacija. Svi poznati glumci i režiseri će pozicionirat Sarajevo. U Sarajevu se prepoznaje umjetnost i film. Najviše sam ponosan što će 13 filmova biti prikazano koje je finansiralo Ministarstvo kulture i sporta KS”, kazao je Magoda.

Između ostalog, naveo je kako će se na Sarajevo Film Festivalu prikazati veliki broj domaćih filmova. Ko je kriv za finansiranje kinematografije?

“Nakon završetka SFF-a kreće restauracija fasade Narodnog pozorišta Sarajevo. Nermin Nikšić nije adresa za reditelje. Ne branim Nikšića, to su činjenice. Ministarstvo kulture i sporta nikada nije više kao sada izdvajao novca za filmove. Mi to radimo odgovorno. Idemo i korak naprije. Ja sam dio Trojke, a oni su prozvali Trojku. Ja sam se pronašao. Vlada KS nikada nije više novca izdvajala. Mi stub kinematografije u Federaciji BiH”, kazao je Kenan Magoda za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!