Ko će prije reagovati na poteze Dodika – visoki predstavnik ili Tužilaštvo BiH?

Vijesti 03. jul 202319:55 2 komentara

Da li će institucije entita RS poštivati odluke visokog predstavnika, ili će nastaviti neustavnu politiku Milorada Dodika, biće poznato već sutra na sjednici Vijeća naroda RS.

Na dnevnom redu uz ostalo je i odluka o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka zbog Zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda. Obzirom da je Zakon u međuvremenu poništen, svaka daljna procedura bila bi krivično djelo i Kluba Bošnjaka, ali i predsjedavajuće Vijeća naroda, pojašnjava za N1 Alija Tabaković, predsjednik Kluba Bošnajka.

“Tužilaštvo bi trebalo reagovati već sutra. Sutra bi predsjedavajuća Vijeća naroda trebala obavijestiti klubove i delegate da se obustavljaju sve aktivnosti u vezi dva zakona koje je poništio visoki predstavnik. Ako to ne uradi, a mi na klubu također obavijestimo da odustajemo od svog veta, upravo jer je zakon stavljen van snage, oni već sutra ulaze u krivično djelo jer je visoki predstavnik jasno kazao da sve aktivnosti vezano za ove zakone se poništavaju.”

Pitali smo Tužilaštvo kako će reagovati, obzirom i na jučerašnje izjave da će zakoni biti provedeni. Tek kratak odgovor, visoki predstavnik je svojim odlukama olakšao rad Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, za neprovođenje odluka Visokog predstavnika predviđene su kazne od 6 mjeseci do 5 pet godina zatvora i zabrana političkog djelovanja. I ne samo za visoke zavničnike. S druge strane, napad na ustavni poredsak nije definiran samo upotrebom fizičke sile, već se i protupravne radnje mogu tretirati kao krivično djelo. Ili kako je kazao ugledni advokat, Asim Crnalić, Tužilaštvo nema alibi za nerad.

“Skupština RS je donijela zakon da neće primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH. To je primjer za procesuiranje odgovornih osoba NSRS jer to što oni rade je protupravno”, kaže Crnalić.

Do eventualnog sudskog epiloga, Milorad Dodik može nanijeti nesagledivu štetu BiH zbog čega su Hrvatsko narodno vijeće, Srpsko građansko vijeće, VKBI, La Benevolencija i Forum parlamentaraca pozvali viksokog predstavnika da zabrani političko djelovanje Milorada Dodika i Nenada Stevandića.

Da poziv na zabrnu političkog djelovanja ima relano uporište i u OHR-u potvđeno je za N1 iz dobro obaviješetnih krugova međunarodne zajednice. Po prvi put se razmišlja o RS bez Milorada Dodika što jeste znak Christianu Schmitu da ga smijeni. Za početak da pojača politički pritisak kako bi obustavio antidržavno djelovanje. Dodik je svoj odgovor saopštio dan nakon odluka visokog predstavnika, poručivši da će poništene zakone on lično potpisati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare