Ko je bio Goran Salihović?

Vijesti 04. jun 202410:11 0 komentara
N1

Goran Salihović, nekadašnji glavni državni tužilac preminuo je nakon kraće i teške bolesti. Salihović je itekako bio u fokusu javnosti. Prije nego što je postao glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, on je bio na čelu sarajevskog Općinskog suda.

Prema biografiji on je rođen 28. juna 1959. godine u Tuzli gdje je i bio nastanjen. Diplomirao je na Pravnog fakultetu u Sarajevu da bi pravosudni ispit položio u Beogradu.

Prije konca 2012. godine i dolaska na poziciju s koje je suspendovan, obavljao je funkciju predsjednika Općinskog suda u Sarajevu (2005-2013), a u biografiji su upisani i njegovi angažmani u Kantonalnom sudu za prekršaje u Tuzli i Općinskom sudu za prekršaje Tuzla. U obje institucije obnašao je dužnost predsjednika.

Inače, profesionalni put započeo je 1991. godine kao predsjednik Općinskog suda za prekršaje Lukavac, a jedno vrijeme bio je i sudac Višeg suda za prekršaje Tuzla.

Na poziciji glavnog tužioca Tužilaštva BiH zamijenio je Milorada Barašina. Barašin je, podsjećamo, smijenjen nakon što je disciplinskim postupkom utvrđeno da je naštetio ugledu Tužilaštva.

Prema odluci VSTV BiH Salihović je 2017. godine smijenjen sa pozicije glavnog državnog tužioca te je tom odlukom prebačen na poziciju državnog tužioca.

Salihović je krajem septembra 2021. godine govorio za N1.

Tada je optužio Milorada Dodika da je on odgovoran što je smijenjen za pozicije glavnog državnog tužioca.

“Ja sam smijenjen jer sam u nehatu rekao nešto u emisiji Telering, voditelj je to navodno prenio Dodiku i bilo je dovoljno da se ja smijenim”, rekao je tada.

Podsjećamo, Salihović je završio i na optuženičkoj klupi, prvo na nivou Tužilaštva i Suda BiH 2018. godine pa je taj predmet prebačen na  Općinski sud u Sarajevu.

Salihovića je optužnica teretila da je pribavio imovinsku korist u iznosu većem od 50.000 maraka, odnosno što je kao glavni tužilac Tužilaštva BiH u periodu od februara 2013. do septembra 2016. postupao suprotno Odluci o uslovima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, odnosno prekoračio je limit potrošnje u zemlji i inostranstvu na mjesečnom nivou.

Branilac Gorana Salihovića, Rifat Konjić za N1 istakao je da je bez ikakve sumnje on bio nevin.

“Nažalost, nije dočekao oslobađajuću presudu”, rekao je Konjić.

Nakon Salihovića na poziciju državnog tužitelja postavljena je Gordana Tadić koja je baš kao i Salihović suspendovana sa te pozicije a trenutno glavni državni tužilac je Milanko Kajganić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!