Ko su po zakonu u RS žrtve torture?

Vijesti 28. maj 202111:09 0 komentara
N1

Republika Srpska je oblast žrtava ratne torture uredila posebnim zakonom – Zakonom o zaštiti žrtava ratne torture koji je stupio na snagu 05. oktobra 2018. godine. Do sada su status žrtve ratne torture ostvarile 272 osobe, a 168 osoba je ostvarilo pravo na mjesečno novčano primanje. Među njima je Mirsad Dautović iz Prijedora.

Zakonom je data definicija žrtve ratne torture, definisan pojam torture u skladu sa relevantnim međunarodnim dokumentima, utvrđeni uslovi i postupak za priznavanje statusa i prava, te regulisana ostala pitanja od značaja za priznavanje statusa i prava žrtve torture.

Dokazi da je žrtva preživjela torturu

Prije stupanja na snagu, Zakon je prošao ustavno-pravnu kontrolu pred Ustavnim sudom Republike Srpske, budući da je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske nakon usvajanja Zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske 21. 06. 2019. godine, pokrenuo proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa koja je okončana pred Ustavnim sudom Republike Srpske koji nije prihvatio amandmane na Zakon čime je isključena mogućnost da Zakon o sadrži diskriminatorske odredbe po bilo kom osnovu.

Status i pravo mogu steći sve osobe – civili, koja su bila izložena torturi u ratnom periodu (od 17. 08. 1990. – 19. 06. 1996. godine), na prostoru bivše SFRJ, pod uslovom da imaju (ili su imali neposredno prije odlaska u inostranstvo), prebivalište na teritoriji Republike Srpske ili Brčko distrikta BiH, ukoliko se u postupku koji se vodi na zahtjev stranke, pribavi bilo koji dokaz predviđen Zakonom kojim se može dokazati činjenica o pretrpljenoj torturi. Činjenice o pretrpljenoj torturi dokazuju se uvjerenjem koje izdaje Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, dokazima kojima u okviru svoje nadležnosti raspolažu drugi republički organi, institucije ili službe, a mogu se dokazivati i potvrdom Međunarodnog crvenog krsta i pravosnažnim sudskim odlukama domaćih i stranih sudova iz kojih se na nesumnjiv način može dokazati da je žrtva pretrpjela torturu.

Status žrtve torture može se utvrditi i na osnovu izjave stranke i svjedoka ali samo kad takva izjava data nadležnom organu u vezi pokretanja krivičnih postupaka za počinjene ratne zločine.

Osobe sa utvrđenim statusom žrtve torture po ovom zakonu mogu da ostvari sljedeća prava:

1) pravo na mjesečno novčano primanje,
2) pravo na zdravstveno osiguranje,
3) pravo na oslobađanje od troškova ličnog učešća u korišćenju zdravstvene zaštite, odnosno participacije,
4) pravo na banjsku rehabilitaciju,
5) podsticaj za zapošljavanje i samozapošljavanje.

Osobe sa utvrđenim statusom žrtve torture može ostvariti i:

1) pravo na rehabilitaciju koje se kroz zaštitu mentalnog i fizičkog zdravlja obezbjeđuje civilnim žrtvama rata u skladu sa propisom iz oblasti zdravstvene zaštite, 2) prava iz socijalne zaštite, u skladu sa propisom iz oblasti socijalne zaštite, 3) pravo na besplatnu pravnu pomoć koje se prema propisu iz oblasti pružanja besplatne pravne pomoći obezbjeđuje licima pod međunarodnom zaštitom, u skladu sa međunarodnim standardom, 4) pravo na oslobađanje od plaćanja sudskih taksa, u skladu sa propisom iz oblasti sudskih taksa, 5) pravo na oslobađanje od plaćanja administrativnih taksa prilikom ostvarivanja prava na mjesečna primanja po ovom zakonu kao obliku socijalne zaštite, u skladu sa propisom iz oblasti administrativnih taksa.

Mirsad Duratović ostvario status žrtve ratne torture

Pravo na mjesečno novčano primanje je predviđeno za najteži oblik torture i mogu ga ostvariti samo žrtve seksualnog nasilja, te lica koja su u vrijeme doživljene torture bila maloljetna ukoliko im se utvrdi stepen tjelesnog oštećenja od najmanje 20%.

Zahtjev za priznavanje statusa žrtve torture podnosi se gradskom, odnosno opštinskom organu uprave nadležnom za poslove boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih žrtava, po mjestu prebivališta podnosioca zahtjeva.

Dokaze o pretrpljenoj torturi, u pravilu pribavlja organ koji vodi postupak,po službenoj dužnosti koji cijeni i dokaze koje je stranka priložila uz zahtjev za priznavanje statusa žrtve torture.

Prema službenoj evidenciji Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, Mirsad Duratović iz Prijedora je ostvario statsu žrtve ratne torture.

Status žrtve ratne torture je ostvarilo 272 osobe a 168 osoba je ostvarilo pravo na mjesečno novčano primanje, s tim što je znatan broj zahtjeva još u postupku rješavanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!