Kojović o Rezoluciji: Jedina stvar u kojoj su uspjeli Vučić i Dodik

Vijesti 27. maj 202417:37 0 komentara
Predrag Kojović (N1)

Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federacija Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 kako mu je žao što su Aleksandar Vučić i Milorad Dodik uspjeli da se više prenosi šta su njih dvojica rekli o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici nego šta su rekle žrtve genocida i šta je stvarna svrha ove Rezolucije.

Kojović je u Danu uživo istakao kako je Rezoluciji o genocidu u Srebrenici usvojena sa komfornom većinom i da veliki broj suzdržanih glasova se ne može gledati kao pobjeda, kako to predstavljaju režimski mediji u Srbiji i bh. entitetu Republika Srpska.

Kada se dogode neki veliki događaji u i za našu zemlju, uvijek se nekako vrijeme dijeli na prije i poslije tog događaja, pa tako i prije i poslije donošenja Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Vlasti iz entiteta Republika Srpska kažu da više ništa neće biti isto?

Mnoge stvari neće biti iste. Obrazovanje o genocidu u Srebrenici će se uvesti u škole, djeca će širom svijeta o tome učiti. U tom smislu su vrlo važni segmenti obilježavanja, obrazovanja itd. I zato neće biti isto.

Da li su Dodik i Vučić iznoseći neistine o Rezoluciji kako se ovim dokumnetom srpski narod želi prikazati “genocidnim” i da je kolektivno kriv za genocid u Srebrenici skrenuli pažnju sa žrtava i same suštine ove Rezolucije?

To mi je žao što su uspjeli Vučić i Dodik. Umjesto da se priča o pijatetu žrtvama i onome o čemu Rezolucija zaista govori, uspjeli su od sebe napraviti glavne glumce. Neko tragikomično ponašanje. U javnosti se više govorilo šta su izjavili Vučić, Dodik ili Stevandić nego šta ta Rezolucija znači za ljude, za žrtve genocida.

Oni su poraz pretvorili u “pobjedu”?

Najvažnije je da je Rezolucija usvojena i to sa komfornom većinom. Ljude koji govore da je bilo mnogo suzdržanih ne razumiju kako funkcionišu Ujedinjene nacije. Vi imate tri dugmeta i ako ste protiv Rezolucije mogli ste pritisnuti “protiv”. Ako se ne slažete sa procedurom, niste bili na vrijeme uključeni u razgovore, možda vam je zaprijetila neka velika sila itd. – onda možete biti suzdržani i na taj način podržavati onu većinu koja je bila za, a ne one koji su bili protiv jer uvijek možete biti protiv.

Kako posmatrati ponašanje Dodika u posljednje vrijeme, jer u jednom trenutku poziva na otcjepljenje, a u drugom na suživot?

Primijetilo se na posljednjih nekoliko sastanaka koalicije njegova zbunjenost i kontradiktornost. Govori da će se otcijepiti, a onda da će biti kandidat za Predsjedništvo BiH. Izgubio je kompas. Bosna i Hercegovina bi bila fantastična država da nema ljudi koji provode politiku kao Dodik.

Mislite li da bi u ovom slučaju konstantnog poziva na otcjepljenje RS trebao reagovati visoki predstavnik i možda zabraniti političko djelovanje svakome ko svojim riječima sije strah i unosi nemir među građane?

Sigurno je to jedna od mogućnosti koje ima visoki predstavnik. Političari koriste takvu retoriku kako bi bili popularni, dobili lajkove ili pažnju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!