Koliko bi mogao trajati popravak kvara na plinovodu u Bugarskoj?

Vijesti 01. nov 202116:20 > 17:25 2 komentara
N1

Bugarska je rano jutros obustavila dotok gasa nakon što je u širem rejonu Varne došlo do pucanja cijevi gasovoda u kompresorskoj stanici.

Zbog kvara je iz Sarajevogasa upućeno važno upozorenje građanima u kojima stoji da će doći do obustave isporuke.

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović izjavio je za N1 da otklanjanje ovakvog kvara, ako je suditi po informacijama koje dolaze iz Bugarske može trajati najviše 72 sata.

Imamo dovoljno sredstava, ne uzimamo nikakve kredite, ne može trajati kvar duže od 72 sata, ako je to tako kako su nam rekle kolege iz Bugarske“, rekao je Bajatović.

Podsjetimo, Almir Bečarević, savjetnik bivšeg direktora BH-Gasa, kazao je za N1 da ukoliko se danas ne otkloni kvar na transportnoj trasi gasa kroz Bugarsku, ili se ne iznađe neko drugo rješenje, cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine prijeti da ostane bez gasa.

Almir Bečarević je naglasio kako se trenutno dešava scenarij na koji je upozoravao mjesecima.

“Zaista imaju dva toka koja vode do BiH. Tačno se zna ko je odlučio da je naš pravac snabdijevanje samo Turski tok. Imamo scenarij koji smo najavili. Znači, ako se ovaj kvar ne sanira u toku dana, ili ne iznađu neke druge mogućnosti za nabavku gasa, moja procjena je kako će do večeras, negdje između 18 i 20 sati, kompletna Federacija BiH ostati bez gasa”, poručio je ekspert.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare