Kome je koji resor pripao u novom sazivu Vlade FBiH?

Vijesti 06. mar 202319:56 1 komentar
Vlada FBiH

Centralna izborna komisija potvrdila je rezultate posrednih izbora za predsjednika i potpredsjednike Federacije. Od danas teče i zakonski rok od 30 dana za formiranje federalne vlade. Je li moguće bez poteza visokog predstavnika?

Resori su davno dogovoreni, saznaje N1.

HDZ-u prema dogovoru pripala su ista ministarstva u kojima su sjedili prethodnih osam godina (Ministarstvo finansija, Ministarstvo pravde, Ministarstvo prometa i komunikacija , Ministarstvo prostornog uređenja, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo kulture i sporta).
SDP-u osim pozicije premijera, terbalo bi pripasti i Ministarstvo unutrašnjih poslova Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo rada i socijalne politike.

NIP je za sada na poziciji Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Naša stranka je insistirala na Ministarstvu okoliša i turizma, dok bi čak četiri ministarske pozicije kažu naši izvori, trebale pripasti SBIH i NES-u, Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvo za pitanja boraca i invalida, Ministarstvo trgovine, dovoljno dobro čini se da opstane većina u federalnom parlamentu.

Više u prilogu Tine Jelin Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare