Kome odgovara priča o sukobima u Bosni i Hercegovini i jesu li mogući?

Vijesti 06. maj 202419:18 0 komentara

Niti je bilo atentata na Milorada Dodika, nakon što je posječeno drveće ispred Suda BiH, niti su se jučer Bošnjaci u Srebrenici okupili kako bi pravili nerede tokom obilježavanja Vaskrsa, nisu bili istiniti silni memorandumi i internet pozivi na vojnu mobilizaciju u Federaciji. Ipak, sve je uznemirilo građane i aktiviralo duhove prošlosti. Neodgovorni javni istupi političara za posljedicu su posljednjih mjeseci imali češće napade na povratnike. Kome odgovara priča o sukobima i jesu li mogući?

Posljedice retorike

Generalna sigurnost građana nije ugrožena. To ćemo čuti od svakog predstavnika nadležnih policijskih ili sigurnosnih agencija u državi. No, s takvom ocjenom ne bi se složili brojni povratnici. Posebno u Republici Srpskoj. Tako potpredsjednik entiteta, Ćamil Duraković, tvrdi kako je sinoć u Potočarima osoba srpske nacionalnosti napala policajca Bošnjaka.

“Osoba koja je zaustavljena da li u svjesnom ili pripitom stanju, počela je psovati policajce MUP-a RS, obzirom da Direkcija nadležnost da štiti objekat Memorijalnog centra, čuli su galamu, a kada čujete galamu naveče u jedanaest, dvanaest, onda vam je nešto sumnjivo, pošli su, došlo je do fizičkog nasrtaja na službeno lice, tek tada je MUP i Direkcija zajedno su lice lišili slobode, riječ je o osobi srpske nacionalnosti, porijeklom iz Srebrenice koji danas živi u Beogradu”, rekao je Duraković. >> Opširnije

“Imajući u vidu sve ove incidente koji se dešavaju u smislu napada na ljude koji su se vratili na svoja ognjišta, sve je to, po meni posljedica ove retorike koju zagovara i politike koje zagovara i provodi predsjednik entiteta koji dodatno sije strah i želi proizvesti osjećaj nesigurnosti i nestabilnosti i poljuljati povjerenje unutar Bošnjaka ovdje da nisu na pravom mjestu i da su odabrali pogrešan put povratkom na svoja ognjišta”, rekao je Ramiz Salkić, poslanik u NSRS (SDA).

Ono što je pak važno, jeste brza reakcije policije, nakon incidenata na otkrivanju počinilaca, kažu nadležni. Ministar unutrašnjih poslova Federacije, Ramo Isak, ko zna koji put tvrdi da je saradnja svih sigurnosnih struktura u BiH na zavidnom nivou.

“Politike moramo staviti na jednu stranu, policija mora biti profesionalna, oni moraju raditi sve ono što je potrebno da građani budu sigurni, policija BiH, to znači policija Bosne i Hercegovine, naglašavam, može da odgovori svim ovim problemima i sigurno može da zaštiti svoje građane da uradi sve ono što je potrebno da građani budu sigurni, a ovom prilikom opet pozivam građane da ne nasjedaju, jer ovo su samo politički spinovi određenih političara koji nemaju šta da ponude svom biračkom tijelu”, rekao je Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

“Sporadični incidenti koji bi mogli eskalirati”

Sporadični incidenti su mogući u Bosni i Hercegovini kao i bilo gdje drugo u svijetu, kaže Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, no cijeni kako oni ne bi trebali, ukoliko se i dogode, eskalirati u bilo šta ozbiljnije.

Jer šta se dešava društvu koje je preživjelo rat, koje se svakodnevno izluđuje izjavama o novom ratu, teorijama o atentatu na političare jer je posječeno drveće ispred institucija, najavama okupljanja jednog naroda dok drugi proslavlja vjerski praznik, koje se ne dese, lažnim pozivima na mobilizaciju? Bh. društvo je izašlo iz rata, te su procjene kako je i do 70 posto građana pod direktnim ili indirektnim utjecajem posttraumatskog sindroma.

“Usljed svakodnevne retorike koja upućuje na nasilje, koja poziva na nasilje, retorike koja poziva na rušenje države, retorike koja poziva na uništavanje ovakvog ustrojstva, da li centralizacije ili decentralizacije onda i ne treba da bude iznenađenje kada se desi da određeni pojedinac stavi se u službu ili odbrane države ili s druge strane u službu ekstremne politike”, kazao je profesor Armin Kržalić.

Lični ciljevi

Postoje i oni kojima bi incidenti odgovarali, kako bi prikazali zajednički život u Bosni i Hercegovini nemogućim, ali i postigli druge, lične ciljeve.

“Odgovaralo bi sigurno svima onima protiv kojih se vode trenutno politički procesi, onima koji su osuđeni, onima protiv kojih se vode istrage, odgovaralo bi raznoraznim klanovima, narkokartelima”, istakao je profesor Nedžad Korajlić.

Profesor Korajlić, kao i mnogi drugi, apsolutno odbacuju mogućnost ozbiljnijeg oružanog sukoba.

“Mislim da to neće da bude da sigurnosne službe i Oružane snage i međunarodna zajednica, koja je vrlo važan faktor su u pripravnosti, oni prikupljaju, opserviraju dobro podatke koje dobiju, tako da ja bih slobodno rekao da do toga neće doći, može doći do nekih incidenata u slučaju nekih presuda, hapšenja, ali to je minorno i ne bi moglo da uzdrma jedan sistem”, dodao je.

U konačnici, ključni faktori osjećaja nesigurnosti jesu neodgovorne izjave političkih lidera, te neodgovorni pojedinci spremni te izjave pretočiti u djela.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!