Komemoracija za žrtve genocida: “Htjeli su da nas nema, preživjeli smo” (FOTO)

Vijesti 11. jul 202311:20 1 komentar
F.Z./N1

U prostorijama bivše fabrike akumulatora u Potočarima u toku je komemoracija za žrtve genocida. Ovog 11. jula biće ih ukopano 30 posmrtnih ostatak žrtava genocida koji se dogodio u julu 1995. godine. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine imala je samo 15 godina.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1 (M. Rosensaft at commemoration for Srebrenica genocide victims/ M.Rosensaft na komemoraciji zrtvama genocida u Srebrenici)
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
N1
F.Z./N1
N1
F.Z./N1
F.Z./N1
N1
F.Z./N1

Brojne delegacije iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta danas su u Potočarima kako bi odali počast žrtvama genocida i poslale poruke da se ovaj stravični zločin nikada ne smije zaboraviti, ali ni ponoviti.

“Danas će biti klanjana dženaza za 30 žrtava. Klanjam se bolu njihovih porodicama, majkama koje će danas suzama zaliti zemlju koja će prekriti tabute njihove zemlje i onim majkama koje višu nisu s nama. Mnoge do njih nisu dočekale da pronađu svoju djecu. Za više od 1.000 žrtva tragamo iako je prošlo 28 godina od genocida. Dan sjećanja na genocid nad bošnjacima zaštićene zone UN-a Srebrenica zapisan je crnim slovima u našim srcima i tu će ostati zauvijek. Htjeli su da nas nema. Zapalili su Podrinje, pobili i zatrli sela. Naše najmilije pobili i pobacali u masovne grobnice samo zbog imena i svog porijekla i što su umjesto ropstva izabrali slobodu. Nakon genocida mi smo izabrali mir i izabrali državu BiH, državu slobode i pravde. Zbog mira smo pristali na hiljade kompromisa i pružili ruku. Pitamo se do kada. Prije 15 godina činilo se da idemo pravim putem, sada nam se tako daleko čini vrijeme kada je skupština manjeg bh. entiteta usvojila izvještaj komisije za Srebrenicu. Danas se naše žrtve negiraju, mezarja skrnave, a našu djecu sačekuju u mračnim ulicama da im na taj način dokažu da nisu potrebni ovdje”, rekao je Hamdija Fejzić.

Kazao je kako je porazno da za dvije godine otkako je Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik, nametnuo dopune Krivičnoga zakona BiH prema kojim je negiranje genocida krivično djelo, nije podiglo niti jednu optužnicu već samo odluku o neprovođenju istrage. Političarima je poručio kako je njihov zadatak da omoguće djeci koja se rađaju u Srebrenici normalan život.

“Zeleni tabuti i bijeli nišani su naša trajna zakletva. Naša poruka nakon 28 godina od počinjenog genocida ispisana je na mojim leđima”, rekao je Fejzić i pokazao.

N1

Prisutnima se obratio i visoki predstavnika Christian Schmidt.

Kazao je kako se žrtva genocida treba prisjećati i to sjećanje prenositi na mlađe naraštaje iako je to jako teško zbog onih koji negiraju sve ono što se dešavalo.

“Mlađi naraštaji moraju znati šta je dovelo do genocida u Srebrenici, kako se odvijao i koje su njegove posljedice. Munia, vi ste jučer uputili pale da 11. jili postane i službeno priznat Dan žalosti. Ja se s time apsolutno slažem. Znam šta u Njemačkoj znači kada obilježavamo Dan sjećanja na holokaust. Pozivam cijelu međunarodnu zajednicu i vijeće Evrope da pruže podršku ovoj inicijativi. Moramo zaustaviti tenzije i osigurati da oni koji negiraju i glorificiraju ratne zločine budu kažnjeni. Pozivam nadležene domaće organe da procesuiraju one koji negiraju genocid i glorificiraju ratne zločine”, rekao je Schmidt.

Potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Rosensaft kazao je kako su žrtve znala, od trenutka kada su ih odveli, da im neće biti dopušteno da žive.

“njihove majke, supruge, sestre, kćeri, od trenutka kada su njihovi sinovi, muževi, braća i očevi oteti iz ruku, znale da im neće biti dopušteno da žive. Likvidirani bošnjački dječaci i muškarci nisu prvi neće biti ni posljednji, ali dozivaju iz svojih kabura da ih se pamti zbog užasa koji su osjetili, suza koje su prolili, hitaca koji su čuli, tišine i tame koje nastupi i svega onog što im nije bilo dopušteno da postanu. Dječak Bošnjak u Pilici, židovsko dijete u Ponaru, srpska beba u Jasenovcu, Tuci djevojčica u Kigaliju na našoj su savjesti. Oni jesu naša savjest i naš kompas. Ako ih zaboravimo, naše duše će postati kamen. Naše oči nikada više neće proliti suze”, rekao je.

On je ranije gostovao u programu N1.  >>Opširnije

Sutkinja Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Graciela Gatti Santana kazala je kako mjesto na kojem se nalazi podjsećaju na veliku odgovornost koja je povjerena mehanizmu i da se ovakvi zločini, užasi, ne msiju ponoviti.

“Haški tribnula i MKSJ je ta djela nedvosmisleno okarakterisao kao genocid”, ponovila je.

Sve informacije o obilježavanju 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici pratite u našem Blogu uživo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare