Komisija za informisanje Parlamenta FBiH: Način izbora UO FTV-a nije u skladu sa zakonom!

Vijesti 02. sep 202410:28 0 komentara
N1

Komisija za informisanje Predstavničkog doma Parlamenta federacije Bosne i Hercegovine na današnoj sjednici razmatrala je način biranja i imenovanje članova Upravnog odbora RTV FBiH.

Zaključak Komisije je da “način izbora članova Upravnog odbora FTV-a nije u skladu sa zakonom”. Traže i da se u cijelu priču uključe OHR i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Šest članova bilo je za, troje je bilo protiv i jedan suzdržan.

“Šta će raditi vlast nije moje da interpetiram, danas i sutra trebaju biti obavljeni intervju sa kandidati za članove UO FTV i vjerujem da će biti još priče o ovome. Kao neko ko je 30 godina radi o u medijima, u potpunotsi podržavam i zalažem se za poboljšanje situacije u medijima u našoj zemlji. Kao čovjek, zastupnik i predsjendik ove komisije sam duboko protiv onih koji rade na bilo koji način provi ove države, negiraju rpesude domaćih i međunarodnih sudova, da ne kažem negiraju genocid i koji je počinjen u našoj državi”, rekao je Sanel Kajan, predsjednik Komisije.

Naglasio je da je ovo njegov lični stav te da na njega nije izvršen nikakav pritisak.

Mirsad Čamdžić kazao je kako je sjednica komisije bila nepripremljena i da nisu dobili materijale, a da je glasao protiv jer “ne može ova komisija da se ponašana na način da etiketira članove koji se prijavjuju”.

“Nisam se mogao složiti s takvim ocjenama. Postoji komisija koja će pregledati sve pristigle prijave i odlučiti”, rekao je Čamdžić.

Dodao je kako se ne slaže sa stavovima g. Krešića te da nikada ne bi imao njegovu podršku.

Mahir Mešalić, član komisije, kazao je kako se ne slažu s izjavma Krešića i da je ono što je rekao krivično djelo te da je tim izjavama “završio svoju priču o imenovanjima u bilo koji upravni odbor što se tiče DF-a”.

Za podršku Krešiću iz Hrvatske, kazao je kako je cilj urušiti FTV, te da je ovo “uvod u treći kanal kojeg Čović odavno želi”.

Iako Zakon o RTV FBiH predviđa da se svake godine bira po jedan član, Zajednička radna grupa Komisija za izbor i imenovanje raspisala je konkurs za četiri člana. Novi Upravni odbor RTV-a FBiH nije biran godinama.

Podsjetimo, 3. septembra Zajednička radna grupa Komisija za izbor i imenovanje PFBiH trebala bi obaviti intervjue sa 11 kandidata za četiri člana UO.

Jedan od kandidata je i novinar Večernjeg lista Zoran Krešić koji je zbog izjava o tzv. Herceg-Bosni i blokadi Federacije Bosne i Hercegovine bio na meti žestokih kritika, a mnogi su najavili da njegov izbor neće podržati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!