Konaković: Ako BiH sutra dobije zeleno svjetlo postat ćemo prvaci EU integracija

Vijesti 20. mar 202414:13 5 komentara
F.Z. / N1

Ukoliko Bosna i Hercegovina sutra dobije zeleno svjetlo imamo pravo da budemo istinski ponosni jer smo od zemlje koja je najviše zaostajala u segmentu europskih integracija postali zemlja koja je najbrže prešla put od datuma dobivanja kandidatskog statusa do datuma otvaranja pregovora, izjavio je za Fenu ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Dan pred putovanje u Brisel i sjednicu Europskog vijeća na kojoj se odlučuje o otvaranju pristupnih pregovora s BiH Konaković kaže da možemo biti umjereni optimisti i da ne treba strahovati od onoga što neki nazivaju „dodatnim uvjetima“.

-Stvari na terenu stoje dobro. Uz, naravno, mogućnost da se eventualno zbog nekih političkih razloga sutra dodatno diskutira ili da neke zemlje koje imaju malo konzervativniji pristup proširenju, eventualno postavljaju neke druge uvjete. Međutim, sutra BiH dobiva ili ne dobiva zeleno svjetlo. Mi se nadamo da će se preporuka Europske komisije uvažiti i da ćemo onda suštinski biti šampioni europskih integracija regije, jer smo u najkraćem roku prešli put od dobivanja kandidatskog statusa do otvaranje pregovora, poručuje Konaković.

PROČITAJTE JOŠ

On ističe da Ministarstvo pomno prati današnja događanja u parlamentima zemalja EU vezano za otvaranje pregovora s BiH. Izjave lidera ovih zemalja su, dodaje ministar, dosta pozitivne i ohrabrujuće. Sutra će jedna delegacija Ministarstva vanjskih poslova otići u Brisel kako bi na licu mjesta ispratili proces donošenja odluke o otvaranju pregovora.

Konaković naglašava kako ne treba strahovati od nekih dodatnih uvjeta te da je ključno da odluka Europskog vijeća bude pozitivna, odnosno da se odobri otvaranje pristupnih pregovora.

-Može se dogoditi i očekujemo da se to dogodi, da se prilikom usvajanja odluke možda i jasnije precizira put prema ovom pregovaračkom okviru i kako bi on trebao izgledati, ali to je nešto što su prošle sve zemlje kandidatkinje. Dobro je uporediti Ukrajinu i Moldaviju koje su dobile zeleno svjetlo pred kraj prošle godine, a još uvijek nisu usvojile pregovarački okvir. To je ona specifičnost svake od zemalja posebno, u kojoj će, nakon što screening počne, biti i definirani dalji tempo i prioriteti u rješavanju određenih zadataka, pojašnjava šef bh. diplomacije.

Ukoliko sutra bude zeleno svjetlo to je, naglašava on, zvanični početak pregovora BiH i screening starta odmah.

-Ako se to dogodi to će biti veliki uspjeh i razlog za slavlje u BiH. Sve što EU bude tražila od nas prije definiranja pregovaračkog okvira svakako se od nas traži. Tu neće biti dodatnih uvjeta. Na stolu će biti raspoređena samo dinamika uvjeta koji će odlučivati brzinu približavanja EU. Ne postoji razlog za skepsu u tom slučaju, jer sve što nam slijedi je tehnička stvar, zaključuje ministar Konaković u izjavi za Fenu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare