Konaković: Dodik može usporiti EU priču, ali će mnogo više štete nanijeti sebi i RS

Vijesti 27. mar 202420:10 0 komentara
N1

Gostujući u emisiji Pressing, ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković govorio je o brojnim aktuelnim temama, od zelenog svjetla za otvaranje pregovora sa EU do reakcija na odluku visokog predstavnika o nametanju izmjena Izbornog zakona.

Da li je Schmidt “zeznuo” evropsku priču?

“Ne bi trebalo da je zeznuo. Dao je dovoljno vremena još u decembru da se mi dogovorimo”, smatra Konaković.

Mi svjedočimo velikoj posvećenosti svjetskih sila nakon dugo vremena prema BiH. Svi moramo preuzeti dio odgovornosti, mi smo vladajuća koalicija. Mi nismo ispunili zahtjeve. Odgovornost nosimo svi. Naravno da je HDZ svojim zahtjevom, što smatram opravdanim.. Govorim o izboru člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata. Zahtjev HDZ-a smatram opravdanim ali samo u sklopu cjelokupne reforme u kojima se osim njihovih prioriteta rješavaju i naši. Dodika ne može spasiti, niti izolovati niti nanijetu neku štetu niko osim on sam. On odlučuje sam o svojoj sudbini i njegovo ponašanje je refleksija reakcija na njegovo ponašanje“, kazao je Konaković.

PROČITAJTE JOŠ

“Ono što smo mi uradili s Dodikom, činjenica je da smo napravili najviše u zadnjih deset godina jer je i on dio koalicije”, dodao je.

Da li to sada može pasti nakon odluke Schmidta?

Secesionizam u ovom geopolitičkom okviru i stanju Evrope i posvećenosti svijeta za Republiku Srpsku nikada ne bi bio gori. Time bi Dodik sigurno izazvao nove turbulencije i probleme, potpuno izolovao RS koji već trpi neke posljedice i izolaciju. Evropa to ne bi nijemo posmatrala, a Amerika je više puta na tome pokazala svoju posvećenost. Tačno je, interesantno je da se javno polemiše o tome da li je Schmidt trebao nametnuti ili ne. Optimizam neće pasti. Mi smo pretrčali jedan brisani prostor uzbrdo, došli smo do otvaranja pregovora, sada se određuje dinamika tog procesa“, kaže Konaković u Pressingu.

Ako Dodik kaže da će blokirati EU put?

Slažem se da on koči priču BiH koja je trenutno šampion EU integracija. Sa začelja smo došli do najboljeg rezultata. On to može usporiti, ali će mnogo više štete nanijeti sebi i RS. RS u EU godišnje izvozi preko 90 posto svojih proizvoda, u Moskvu i rusiju jedan procenat. BiH izvozi 93 posto, a u Rusiju i Kinu 0,8 procenata. Ekonomska situacija diktira i političke mogućnosti. Prvo ti bi izbori bili nezakoniti, ko će se u sudski registar upisati ako pobjedi na nekim “para izborima”?. Pazite, ja nisam bio sretan odlukama u izbornoj noći kada je Schmidt u sedam sati naveče promijenio izborna pravila, ali mi nije palo na pamet da blokiram. Ima jedna ključna poruka u cijeloj priči: Entiteti nisu trpili, oni jačaju time što jača država. To je nova dijagnoza“, pojasnio je Konaković i dodao:

“Ja ću uvijek dati prednosti domaćim dogovorima nad bilo kakvim međunarodnim interveniocizmom. Više me interesuje šta se mi dogovorimo nego šta misle SAD, iako ih smatram najvećim vanjskopolitičkim partnerom. BiH od Dejtona do danas je osuđena ili neminovno je da još ima međunarodnog faktora. Schmidt nije reagovao zato što se njemu nešto radilo, nego da deblokira. On je deblokirao. On je deblokator”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!