Konaković: Neću pristati na koncept uređenja Doma naroda FBiH po uzoru na RS

Vijesti 20. mar 202212:07 > 12:09
Foto: F.Z./N1

Četvrti je dan nove runde pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH. Dok se jučerašnji dan završio optužbama Ilije Cvitanovića, lidera HDZ-a 1990 na račun lidera SDA, za kojeg navodi da "od Federacije BiH nastoji stvoriti RS za Bošnjake", danas komentar po ovom pitanju stiže i od Elmedina Konakovića (NIP), i to za vrijeme pregovora.

Konaković je putem svog zvaničnog Twitter naloga poručio kako nikada neće pristati na koncept uređenja Doma naroda FBiH po uzoru na RS.

Podsjetimo, na prijedloge SDA po ovom pitanju još sinoć je burno reagovao Cvitanović, rekavši da takvo nešto ruši Bosnu i Hercegovinu.

“Danas je ključna stvar bila kako ko od sudionika vidi Bosnu i Hercegovinu. Ono što je mene zaboljelo i ono što je za mene poražavajuće i katastrofalno, ono što ruši BiH – to je poruka SDA o Domu naroda Parlamenta FBiH, da bi ga doveli na razinu Vijeća naroda RS i da naprave od FBiH zapravo RS bošnjačkog naroda. I očekuju da imaju partnera među Hrvatima za takav razgovor”, rekao je, između ostalog, Ilija Cvitanović.

Iz SDA se nakon završetka sinoćnjih pregovora nisu obraćali medijima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad